Fem barnskötare sägs upp på Norrboda förskola som ett led i de nedskärningar som genomförs både i förskolan och skolan i Upplands-Bro. 

Anna Bjurenstam är kommunens utbildningschef. Hon uppger att inom rektorsområdet där Norrboda förskola ingår kommer det att saknas omkring 19 barn till höstterminen, det här motsvarar en hel avdelning barn, förklarar hon. Om det blir färre barn på just Norrboda kan hon inte svara på.

Föräldrarna Mitt i träffat beskriver att de upprepade gånger uppmanats att hålla sina barn hemma till följd av personalbrist. Att därtill nu få veta att fem barnskötare sägs upp är svårt att förstå, förklarar de.

Hur ska man förstå uppmaningen att hålla barn hemma och nu uppsägningar av fem barnskötare?

– Det är inget som har kommit till min kännedom. Så det kan jag inte uttrycka mig om. Om man upplever att det är någonting felaktigt i verksamheten och att det går till på det viset som du beskriver, då skulle jag vilja att man hör av sig och lämnar synpunkter till oss på det. För det behöver vi se över i så fall, säger Anna Bjurenstam.

Om själva uppsägningarna har utbildningschefen lättare att svara. Anna Bjurenstam återkommer till vad hon sagt flera gånger tidigare: Förändringarna som nu genomförs ska tillskrivas ett minskat barnantal både i förskolan och i skolan.

– Jag har svårt att veta vad de här mammorna som har uttryckt den här oron till er har handlat om. Men det kommer att bli färre barn inom det här rektorsområdet i höst. Det vet jag.

Vad vill du säga till de föräldrar som bär samma oro som de mammor vi mött?

– Vi vill att alla ska få rätt information. Det är det viktigast för oss just nu. Om man är orolig så kan man prata med sin rektor och tala om vad man är orolig för. Känner man att man inte får bra svar får man jättegärna höra av sig till oss på utbildningskontoret, säger Anna Bjurenstam.

Här får barnskötarna gå – föräldrarna rasar

På Norrboda förskola får fem barnskötare lämna sina jobb. Mitt i möter tre mammor som undrar hur deras barns vardag ska bli i skuggan av de omfattande nedskärningar som just nu sveper över Upplands-Bro.

30 tjänster inom förskolan och skolan sägs upp. Nio tjänster har fått erbjudande om omplacering, av dessa har tre tackat nej och därmed sägs även de upp. Det här är resultatet av det omfattande varslet som drabbat skolans område i Upplands-Bro kommun och som Mitt i rapporterar om i flera artiklar.

En av många skolor och förskolor som drabbas är Norrboda förskola. Enligt en prognos från kommunen så har man här tio tomma förskoleplatser till hösten.

Monika Zawierta är mammaledig med sonen Felix. Tanken är att han ska börja på Norrboda förskola när han blir lite äldre.

Monika Zawierta är mammaledig med sonen Felix. Tanken är att han ska börja på Norrboda förskola när han blir lite äldre.

Stefan Källstigen

Alla gråter

Lisa Dobert, Gabriella Jansson och Monika Zawierta utstrålar en sorts blandning av uppgivenhet och en vilja att strida för sina barns rätt till en säker och bra tillvaro inom förskolan.

När Mitt i träffade dem hade de precis fått veta att fem av deras barnskötare blivit varslade om uppsägning.

Efter att Mitt i mötte mammorna stod det klart att nämnda barnskötare sägs upp.

– Barnskötarna som riskerar att få sluta gråter och vi föräldrar gråter, säger Lisa Dobert och häller upp svart kaffe. 

Föräldraledigheten är ännu närvarande. En trio av de yngsta Upplands-Broborna är med i Lisa Doberts parhus när Mitt i hälsar på. Planen är att dessa småsyskon ska påbörja sin resa genom förskolan framåt våren 2025.

Monika Zawierta och Lisa Dobert har svårt att se att det skulle råda en övertalighet på förskolan sett till hur mycket deras barns pedagoger kämpar varje dag för att göra ett bra jobb.

Monika Zawierta och Lisa Dobert har svårt att se att det skulle råda en övertalighet på förskolan sett till hur mycket deras barns pedagoger kämpar varje dag för att göra ett bra jobb.

Stefan Källstigen

Fem kan få gå

På Norrboda förskola där Lisa, Gabriella och Monika har sina äldre barn har informationen om nedskärningen varit knapphändig, tycker de.

– Det har varit väldigt kortfattad information, sen har vi fått leta själva, säger Gabriella Jansson och förklarar att det endast informerats via lärplattformen VKlass.

Lisa Dobert fyller i. 

– Det stod något om övertalighet och jag förstod inte riktigt vad det betydde där och då, jag kommer ihåg att jag fick googla det. 

"För mig var det så chockerande"

Lisa Dobert tystnar och förklarar att när hon förstod innebörden av ordet övertalighet kom de mer starka känslorna. Att personal sägs upp är paradoxalt när signalerna hon fått snarare varit att der rått personalbrist.

– Vad menar de? För mig var det så chockerande eftersom vi hela det här året har haft problem med personalbrist på förskolan.

Vad tänkte du när du läste informationen?

– Jag kände en chock, sorg och först och främst ilska. För jag tycker att det är så konstigt att de ber oss att hålla barnen hemma för att de inte har personal vissa dagar, säger Lisa Dobert.

Monika Zawierta med sonen Felix.

Monika Zawierta med sonen Felix.

Stefan Källstigen

Uppmaningen: Håll barnen hemma

Alla tre mammorna berättar om minst tre tillfällen under vårterminen då föräldrar via VKlass ombetts att hålla barnen hemma på grund av personalbrist. Uppmaningen har även framförts individuellt till de som är mammalediga, förklarar de.

Förskolan har bekräftat att man vid något tillfälle har man uppmanat föräldrar att hålla barn hemma på grund av personalbrist.

– Vi träffar personalen och de går på knäna. De är så trötta och slitna efter den här hösten och våren, säger Lisa Dobert.

Gabriella Jansson flikar in:

– Jag skulle vilja säga uppgivna.

"De får slita så hårt"

Gabriella, Lisa och Monika, konstaterar att de pedagoger som nu får lämna förskolan betyder enormt mycket för deras barns vardag och utveckling.

– Personalen får slita så hårt, och tacken de får av sin arbetsgivare, det är att de blir uppsagda eller omplacerade när de över allt annat vill fortsätta jobba på förskolan, säger Lisa Dobert.

Pedagoger som känner barnen

Monika Zawierta lyfter fram det faktum att den sista pedagogen som har följt deras barn från att de började på förskolan till den kommande skolgången är en av dem som kan få lämna sin tjänst. Därigenom försvinner viktig kunskap om barnen och deras utveckling, menar hon.

– Om det finns en övertalighet. Hur kommer det då sig att våra barn inte får sina behov tillgodosedda redan nu, frågar sig Lisa Dobert.

Gabriella Jansson understryker att man i föräldragruppen inte ser någon övertalighet.

– Vi ser en resursbrist, säger hon.

Barnskötarna som riskerar att sluta gråter och vi föräldrar gråter.

Föräldrarna Lisa Dobert och Monika Zawierta har båda barn på Norrboda förskola. Stora nedskärningar inom skolans område är just nu vad som oroar både personal och föräldrar runt om i kommunen. På Norrboda förskola får fem barnskötare lämna sina jobb. Detta var dock ej klart då Mitt i träffade föräldrarna.

Föräldrarna Lisa Dobert och Monika Zawierta har båda barn på Norrboda förskola. Stora nedskärningar inom skolans område är just nu vad som oroar både personal och föräldrar runt om i kommunen. På Norrboda förskola får fem barnskötare lämna sina jobb. Detta var dock ej klart då Mitt i träffade föräldrarna.

Stefan Källstigen

Här får barnskötarna gå – föräldrarna rasar: ”Vi gråter”

"Får slita så hårt, och tacken de får är att de blir uppsagda"