Regeringens nya budget är här.

En plan för hur 1 428 miljarder kronor under 2025 ska gå till allt från infrastruktursatsningar, fler poliser till tandvårdsreform och stöd till Ukraina. Den stora snackisen är dock något annat:

Skattesänkningarna.

Många höga chefer

Totalt 28 miljarder går till olika skattesänkningar i landet, rapporterar DN.

Men hur påverkar det Danderydsborna? LO har förklarat höga chefer som de stora vinnarna, vilket som bekant det finns gott om i kommunen.

Privatekonom Anders Stenkrona hjälper oss reda i frågan.

Förslagen om jobbskatteavdrag innebär att alla som får en lön över 16 000 kroonor per månad får skattelättnader. En svensk medianlön på 38 500 innebär 306 lägre skatt per månad, eller 3 672 på ett år.

– Om du tillhör inkomstgruppen som tjänar en miljon eller mer per år, då innebär förslaget 1 396 kronor per månad. Det är 16 752 kronor på ett år, säger Anders Stenkrona.

Vi kollar statistiken.

Enligt SCB är det ungefär 3 758 personer (2022) i Danderyd som har en årslön på en miljon eller högre. Så för hela den inkomstgruppen blir det totalt 5,2 miljoner kronor i månaden eller 63 miljoner på ett år.

Men alla tjänar ju inte över en miljon.

10 000 på ett år

De som har en månadslön på 45 000 kronor (medianlön i Danderyd) får 372 kronor mer i månaden.

– Eller 4 464 kronor om året, säger Anders Stenkrona.

Om man tjänar lika mycket som medellönen, som ligger på 64 000, så får man 835 kronor mer i månaden. Lite drygt 10 000 på ett år. Men då många i Danderyd har väldigt höga löner så kan medellönen bli missvisande, menar Anders.

– Då många tjänar över en miljon så skjuter genomsnittssiffran iväg. Medianmåttet är bättre för att se vad en vanlig inkomsttagare tjänar i Danderyd.

Det finns fler förslag om skattelättnader som påverkar hushållen.

Besparingar på ISK blir skattefritt på upp till 150 000 nästa år. Bensinskatten föreslås också sänkas, vilket också väntas påverka många i Danderyd där många är bilburna.

Sänkt ränta

Danderydsborna är också några av de stora vinnarna om en effekt blir att räntan kan sänkas. Anders Stenkrona tar ett exempel, om räntan sänks med en procentenhet och du har ett lån på 4,5 miljoner kronor med amorteringskrav.

– Det blir 45 000 kronor om året. Kommande räntesäkningar kommer göra större skillnad än jobbskatteavdragen, speciellt i Danderyd där vi har många med kapacitet att ta stora lån, säger han.