30 tjänster inom förskolan och skolan sägs upp. Nio tjänster har fått erbjudande om omplacering, av dessa har tre tackat nej och därmed sägs även de upp. Det här är resultatet av det omfattande varslet som drabbat skolans område i Upplands-Bro kommun och som Mitt i rapporterar om i flera artiklar.

En av många skolor och förskolor som drabbas är Norrboda förskola. Enligt en prognos från kommunen så har man här tio tomma förskoleplatser till hösten.

Monika Zawierta är mammaledig med sonen Felix. Tanken är att han ska börja på Norrboda förskola när han blir lite äldre.

Monika Zawierta är mammaledig med sonen Felix. Tanken är att han ska börja på Norrboda förskola när han blir lite äldre.

Stefan Källstigen

Alla gråter

Lisa Dobert, Gabriella Jansson och Monika Zawierta utstrålar en sorts blandning av uppgivenhet och en vilja att strida för sina barns rätt till en säker och bra tillvaro inom förskolan.

När Mitt i träffade dem hade de precis fått veta att fem av deras barnskötare blivit varslade om uppsägning.

Efter att Mitt i mötte mammorna stod det klart att nämnda barnskötare sägs upp.

– Barnskötarna som riskerar att få sluta gråter och vi föräldrar gråter, säger Lisa Dobert och häller upp svart kaffe. 

Föräldraledigheten är ännu närvarande. En trio av de yngsta Upplands-Broborna är med i Lisa Doberts parhus när Mitt i hälsar på. Planen är att dessa småsyskon ska påbörja sin resa genom förskolan framåt våren 2025.

Monika Zawierta och Lisa Dobert har svårt att se att det skulle råda en övertalighet på förskolan sett till hur mycket deras barns pedagoger kämpar varje dag för att göra ett bra jobb.

Monika Zawierta och Lisa Dobert har svårt att se att det skulle råda en övertalighet på förskolan sett till hur mycket deras barns pedagoger kämpar varje dag för att göra ett bra jobb.

Stefan Källstigen

Fem kan få gå

På Norrboda förskola där Lisa, Gabriella och Monika har sina äldre barn har informationen om nedskärningen varit knapphändig, tycker de.

– Det har varit väldigt kortfattad information, sen har vi fått leta själva, säger Gabriella Jansson och förklarar att det endast informerats via lärplattformen VKlass.

Lisa Dobert fyller i. 

– Det stod något om övertalighet och jag förstod inte riktigt vad det betydde där och då, jag kommer ihåg att jag fick googla det. 

"För mig var det så chockerande"

Lisa Dobert tystnar och förklarar att när hon förstod innebörden av ordet övertalighet kom de mer starka känslorna. Att personal sägs upp är paradoxalt när signalerna hon fått snarare varit att der rått personalbrist.

– Vad menar de? För mig var det så chockerande eftersom vi hela det här året har haft problem med personalbrist på förskolan.

Vad tänkte du när du läste informationen?

– Jag kände en chock, sorg och först och främst ilska. För jag tycker att det är så konstigt att de ber oss att hålla barnen hemma för att de inte har personal vissa dagar, säger Lisa Dobert.

Monika Zawierta med sonen Felix.

Monika Zawierta med sonen Felix.

Stefan Källstigen

Uppmaningen: Håll barnen hemma

Alla tre mammorna berättar om minst tre tillfällen under vårterminen då föräldrar via VKlass ombetts att hålla barnen hemma på grund av personalbrist. Uppmaningen har även framförts individuellt till de som är mammalediga, förklarar de.

Förskolan har bekräftat att man vid något tillfälle har man uppmanat föräldrar att hålla barn hemma på grund av personalbrist.

– Vi träffar personalen och de går på knäna. De är så trötta och slitna efter den här hösten och våren, säger Lisa Dobert.

Gabriella Jansson flikar in:

– Jag skulle vilja säga uppgivna.

"De får slita så hårt"

Gabriella, Lisa och Monika, konstaterar att de pedagoger som nu får lämna förskolan betyder enormt mycket för deras barns vardag och utveckling.

– Personalen får slita så hårt, och tacken de får av sin arbetsgivare, det är att de blir uppsagda eller omplacerade när de över allt annat vill fortsätta jobba på förskolan, säger Lisa Dobert.

Pedagoger som känner barnen

Monika Zawierta lyfter fram det faktum att den sista pedagogen som har följt deras barn från att de började på förskolan till den kommande skolgången är en av dem som kan få lämna sin tjänst. Därigenom försvinner viktig kunskap om barnen och deras utveckling, menar hon.

– Om det finns en övertalighet. Hur kommer det då sig att våra barn inte får sina behov tillgodosedda redan nu, frågar sig Lisa Dobert.

Gabriella Jansson understryker att man i föräldragruppen inte ser någon övertalighet.

– Vi ser en resursbrist, säger hon.

Klart: Så många får lämna sina jobb i skolan

Nu är det klart vad som händer med alla som varslats inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Totalt får 30 personer lämna sina jobb.

30 personer sägs upp i skolan och förskolan i Upplands-Bro. Därutöver har nio personer fått ett omplaceringserbjudande till andra tjänster inom kommunen, tre av de som erbjöds har tackat nej till detta, och sägs därmed upp.

Det här uppger utbildningschefen Anna Bjurenstam för Mitt i och understryker att siffrorna är föränderliga.

– De personer som har fått ett uppsägningsbesked kommer att vara kvar i våra verksamheter hela vägen fram till december eftersom de arbetar sin uppsägningstid, säger Anna Bjurenstam.

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Anna Bjurenstam, utbildningschef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Under hela hösten kommer man att arbeta "med en väldigt tydlig feedback från verksamheterna" i syfte att se hur det fungerar i förskolan och skolan framåt, förklarar utbildningschefen.

– Hur ser det ut med antal tomma barnplatser och hur ser det ut med personal, det kommer vi fortsätta titta på extra noga i augusti.

Minskat barnantal

Anna Bjurenstam återkommer till det hon sagt upprepade gånger tidigare. De förändringar som görs grundar sig i att det kommer att vara färre barn i verksamheterna efter sommaren. En prognos från kommunen visar att 161 platser kommer att stå tomma på förskolorna till hösten. Inom skolan han man sett ett minskat elevantal framförallt i Bro sedan ett antal år.

– Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna. Skulle det tillkomma barn kommer vi att ha fler personal. Så det är ett rörligt mål, säger Anna Bjurenstam.

Vi har inte behov av att göra någon nedskärning om det finns barn i verksamheterna.

Trettio personer får gå inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Arkivbild.

Trettio personer får gå inom förskolan och skolan i Upplands-Bro. Arkivbild.

Åsa Sommarström

Klart: 30 personer i skolan får sparken

Både förskolan och skolan berörs i Upplands-Bro ✔ Så många omplaceras ✔ ”Kommer fortsätta titta extra noga”