Stockholm archipelago trail är en vandringsled uppdelad i 21 etapper skapade genom att knyta ihop existerande stigar.

– Det här blir ett sätt att värna om den kulturskatt vi har i skärgården, och att få folk att förstå varför det är så viktigt att vi vårdar vår natur ute på öarna, säger Michael Lemmel, som har hand om projektet.

En stor utmaning för näringslivet i skärgården är den korta säsongen. Förhoppningen med vandringsleden är att få ut fler människor i skärgården året runt.

– Just nu behöver hela turistnäringen tjäna alla sina pengar på sex veckor och det är inte hållbart, vi behöver få ut fler till skärgården året om innan den avfolkas helt och hållet.

På Sandhamn promenerar du både bland stugor och i skogen.

På Sandhamn promenerar du både bland stugor och i skogen.

Michael Lemmel.

Dessutom har man sett flera positiva hälsoeffekter sedan projektet drog i gång med Utö som pilot. Där finns en utmanande etapp på 16.7 kilometer som är en komprimerad version av alla spåren i skärgården.

– Vi vill få fler att upptäcka naturen och gå ut. På Utö har man haft spåren i flera år och det har varit väldigt uppskattat och ökat både den fysiska och mentala hälsan lokalt.

Bort från folkvimlet

I Värmdös skärgård vill Michael Lemmel lyfta leden på Sandhamn.

– Sydkusten på Sandhamn är helt fantastiskt. Många förknippar ön med hamnen men på Sandhamn finns både vackra stigar och skog.

Etappen leder dig runt hela ön och utgår från den allmänna bryggan där Waxholmsbåtarna lägger till. Därifrån följer du leden medsols med utsikt över havet mer eller mindre hela vägen runt. På vissa ställen är det med skogspartier. 

Lederna är utmärkta med band och pilar där blått står för havet, gult för solen och reflex för den skimrande horisonten.

Lederna är utmärkta med band och pilar där blått står för havet, gult för solen och reflex för den skimrande horisonten.

Michael Lemmel.

Den 1.8 kilometer långa leden är uppmärkt med band och pilar där blått står för havet, gult för solen och en reflex i mitten för den skimrande horisonten. Det gör att leden även blir tydlig i pannlampans sken.

Mer utmanande

En annan etapp han gärna lyfter är den på Grinda, och uppmanar att man går även den medsols.

De som går den kan vänta sig både en del utmanande backar men också vacker natur och enklare stigar. Etappen utgår från öns värdshus för den som vill inleda eller avsluta med mat och dryck.

Michael Lemmel, projektledare Stockholm archipelago trail.

Michael Lemmel, projektledare Stockholm archipelago trail.

Helen Wikmar.

– Grinda är en av mina favoriter, ön erbjuder fantastisk natur utöver folkvimlet i hamnen.

Vad har ni fått för respons på projektet hittills?

– Vi har fått väldigt positiv respons både från lokalbor och fastboende på öarna. Många tycker att det är bättre att man hittar i stället för att man snurrar runt och runt tills man hamnar på någons tomt. Nu är det tydligt var man ska gå och inte.

Stockholm archipelago trail öppnar den 31 oktober.