Prognoser om fortsatt sänkta räntor ser ut att ha effekt på bostadsmarknaden. På Värmdö har priserna på bostadsrätter ökat något de senaste månaderna, vilket är långt ifrån fallet i alla kommuner i länet.

Enligt siffror från Svensk mäklarstatistik är det priset på bostadsrätter som ökar mest på Värmdö, där prisutvecklingen har legat på på 4,1 procent de senaste tre månaderna. För villor är det mer marginella siffror, med 0,4 procents ökning.

Enligt Lars Nordensvärd, fastighetsmäklare och franchisetagare vid Svensk Fastig­hetsförmedling på Värmdö, har marknaden helt klart vaknat till.

– Folk känner sig lite mer trygga med vad som ska hända i framtiden, från en tid där priserna bara ökade och allt var oklart. Nu har det börjat säljas igen.

Däremot tror han inte att det kommer ske några större prisförändringar inom kort.

– Det är snarare så att antalet försäljningar kan öka. Det är skönt för både köpare och säljare att kunna byta bostad igen.

Hoppas på tre sänkningar

Prisutvecklingen i resten av Stockholm spretar åt lite olika håll. I innerstan ökar priserna på bostadsrätter för sjunde månaden i rad och i Danderyd har priserna ökat med 6,6 procent de senaste året, men i Haninge har pris­erna backat med 10 procent samma period.

Även i grannkommunen Nacka har priserna ökat men enligt Anders Tamm, fastighetsmäklare på HusmanHagberg, behövs det en eller flera räntesänkningar för att marknaden ska vakna till på riktigt.

– De bra objekten går fortfarande för rätt pris, men resten står lite still. Hushållen är ganska ansträngda och då sitter man still i båten.