Att söka vård digitalt är, föga förvånande kanske, inget hinder för unga. Tvärt om, i alla fall vad gäller regionens ungdomsmottagningar.

Där är online-mottagningen numera en av de mest välbesökta mottagningarna. Det visar en studie från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, CES.

Under pandemin minskade möjligheten till fysiska besök, och digitaliseringen tog fart.

Mer tillgängligt

Och nu visar det sig att online-mottagningen är en av de mest populära, med omkring 7 300 besök årligen. Studien konstaterar också att tillgängligheten till vård har blivit bättre för ungdomarna.

Men det finns baksidor med online-möten också. I studien har 16 barnmorskor som arbetar vid ungdomsmottagningar intervjuats, och de menar att det finns en risk att missa sådant som uttrycks eller visar sig på andra sätt än i det som ungdomarna säger.

Integritet

Barnmorskorna påtalade också problem med sekretess och integritet:

– Det är till exempel inte ovanligt att ungdomarna tar sina vårdmöten i offentliga miljöer. Det är möjligt att ungdomarna inte själva uppfattar det som integritetskränkande att till exempel prata om preventivmedel i kollektivtrafiken eller på skolan, säger Anna Nielsen, handläggare på CES i ett pressmeddelande.

Kurator online för unga läggs ned - "Sorgligt"

Är du mellan 12-23 kan du alltid chatta med en kurator hos ungdomsmottagningen via Alltid öppet. Men nu ska tjänsten bort.

"Jag har ingen att prata med. Livet är inte lika roligt nu som det var förut".

Meddelandet är skrivet till Ungdomsmottagningen onlines kurator. Mitt i natten, när mörkret får ensamheten att växa.

Tillgängligheten är en av de stora och viktiga fördelarna med den digitala tjänsten, säger kurator Lisa Edblom Hörnsten.

- För många är det ett enormt kliv att våga ta sig till ungdomsmottagningen och sitta i ett väntrum med andra ungdomar, för att sedan öppna upp sig för någon man inte känner om det som är allra jobbigast. Att kunna skriva från det trygga rummet hemma kan då kännas lättare.

Försvinner vid nyår

Men den tillgängligheten kan snart vara borta, för efter nyår ska kuratordelen hos UM online stängas ner.

– Det regnar in chattar och hade jag haft fler kuratorer hade alla haft fullt upp. Och det är de som inte annars hade sökt, som skriver. Det är det som är så sorgligt. Vi vet ju att de inte kommer ringa klockan elva på telefontiden, säger enhetschef Sofia Strand.

Så, hur blev det så här?

Det hela bottnar i ett tvådelat huvudmannaskap. På ungdomsmottagningen jobbar barnmorskor och läkare i regionens regi. I en juridisk utredning 2019 kom man fram till att kuratorerna däremot, skulle ligga under kommunen.

Måste vara anonym

En kurator under kommunen lyder under socialtjänstlagen, vilket betyder att man inte får föra journal och att alla som hör av sig ska vara anonyma. Det i sin tur betyder att den nuvarande formen med en digital ungdomsmottagning i appen Alltid öppet, inte fungerar. Där måste du logga in med bank-id och blir alltså allt annat än anonym.

Det senaste året har man löst det genom projektpengar från regionen där man kunnat behålla kuratorerna i regionens regi. Men nu beviljar regionen inte mer medel och de 26 kommunerna i länet har inte kommit fram till några egna lösningar. Alltså kommer det inte finnas någon digital kuratortjänst för ungdomar efter nyår.

– Det vore bra om det fick vara som det är till dess att kommunerna har en färdig lösning. Det är min förhoppning, säger Lisa Edblom Hörnsten.

– Jag kommer inte ge mig förrän ungdomarna får det de har rätt till. Jag kommer inte ge mig, säger Sofia Strand.

Jag kommer inte ge mig förrän ungdomarna får det de har rätt till.

UM Online

För: Kille, tjej och icke-binär som är 12 till och med 22 år. 

Var: I appen Alltid öppet.

Varför: Hit vänder du dig med alla frågor. Som frågor kring sex, relationer, kropp eller ditt kön. Om du känner dig deppig, stressad eller har ångest. Har sex du mår dåligt av. Blir kontrollerad och hotad eller om heteronormen skaver.

Viktigt: Alla på UM har tystnadsplikt.

Källa: UM Online

NATT. Många hör av sig via chatten under sena kvällar och nätter, och kuratorerna svarar inom 24 timmar.

NATT. Många hör av sig via chatten under sena kvällar och nätter, och kuratorerna svarar inom 24 timmar.

Klara B Orreteg

Chatt med ungdomar läggs ned - trots stort behov

Det finns ingen alternativ lösning. Men den välfungerande digitala chatten med kuratorer för ungdomar läggs ändå ned efter nyår.