"Jag har ingen att prata med. Livet är inte lika roligt nu som det var förut".

Meddelandet är skrivet till Ungdomsmottagningen onlines kurator. Mitt i natten, när mörkret får ensamheten att växa.

Tillgängligheten är en av de stora och viktiga fördelarna med den digitala tjänsten, säger kurator Lisa Edblom Hörnsten.

- För många är det ett enormt kliv att våga ta sig till ungdomsmottagningen och sitta i ett väntrum med andra ungdomar, för att sedan öppna upp sig för någon man inte känner om det som är allra jobbigast. Att kunna skriva från det trygga rummet hemma kan då kännas lättare.

Försvinner vid nyår

Men den tillgängligheten kan snart vara borta, för efter nyår ska kuratordelen hos UM online stängas ner.

– Det regnar in chattar och hade jag haft fler kuratorer hade alla haft fullt upp. Och det är de som inte annars hade sökt, som skriver. Det är det som är så sorgligt. Vi vet ju att de inte kommer ringa klockan elva på telefontiden, säger enhetschef Sofia Strand.

Så, hur blev det så här?

Det hela bottnar i ett tvådelat huvudmannaskap. På ungdomsmottagningen jobbar barnmorskor och läkare i regionens regi. I en juridisk utredning 2019 kom man fram till att kuratorerna däremot, skulle ligga under kommunen.

Måste vara anonym

En kurator under kommunen lyder under socialtjänstlagen, vilket betyder att man inte får föra journal och att alla som hör av sig ska vara anonyma. Det i sin tur betyder att den nuvarande formen med en digital ungdomsmottagning i appen Alltid öppet, inte fungerar. Där måste du logga in med bank-id och blir alltså allt annat än anonym.

Det senaste året har man löst det genom projektpengar från regionen där man kunnat behålla kuratorerna i regionens regi. Men nu beviljar regionen inte mer medel och de 26 kommunerna i länet har inte kommit fram till några egna lösningar. Alltså kommer det inte finnas någon digital kuratortjänst för ungdomar efter nyår.

– Det vore bra om det fick vara som det är till dess att kommunerna har en färdig lösning. Det är min förhoppning, säger Lisa Edblom Hörnsten.

– Jag kommer inte ge mig förrän ungdomarna får det de har rätt till. Jag kommer inte ge mig, säger Sofia Strand.