Måndag eftermiddag på Trångsundsskolan. Tre pojkar susar förbi på en elsparkcykel, några äldre barn släntrar över skolgården och yngre barn blir upphämtade av sina föräldrar. Både polis och medieuppbåd har lämnat skolan efter att en pojke blev skjuten och allvarligt skadad här några dagar tidigare. En annan elev, en 15-årig pojke, har häktats misstänkt för försök till mord och grovt vapenbrott.

– De skadade pojkens pappa var här och hämtade hälsningar som hans klasskompisar ritat till honom. Han ska lämna det till honom på sjukhuset, säger Kaj Majuri, rektor för Trångssundsskolan.

Även om vardagen är tillbaka på Trångssundsskolan kommer det alltid att finnas ett före och ett efter den 4 september 2024.

– Vi fick redan på det när vi skulle gå till idrotten, men det var avspärrat så vi kunde inte. Det var väldigt läskigt, alla fick panik. En lärare sa att vi skulle gå in i klassrummet. Någon sa att det var slagsmål, en sa att någon var skadad och en annan sa att någon hade blivit skjuten, så man visste inte riktigt vad som hade hänt. Vi satt där och alla skakade. Efter en halvtimme fick vi våra mobiler. Sedan kom våra föräldrar och hämtade oss, berättar en flicka som går i sexan.

Dagen efter händelsen samlades de i klassrummen med sina mentorer. Det fanns också ett stort team med kuratorer och psykologer på plats för dem som behövde prata. Flera elever som vi pratar med tycker att det var bra och att det känns okej att vara tillbaka i skolan igen. Men oron kan dröja sig kvar.

– För mig känns det inte så tryggt längre i skolan för du vet aldrig när någon annan har ett vapen i skolan. Du kan bråka med någon, du vet inte hur personen är och helt plötsligt kan den ta fram en pistol, säger en tjej i sjuan.

"Jag tycker att det är bra att de går tillbaka till skolan så att de får känna att det är en trygg plats", säger Emelie Brandt.

"Jag tycker att det är bra att de går tillbaka till skolan så att de får känna att det är en trygg plats", säger Emelie Brandt.

Angie Gray

Mycket stöd på skolan

Emelie Brandt har precis hämtat sin son som går i förskoleklass.

– De minsta visste ju inte vad som hade hänt. Men min stora dotter var lite orolig och då frågade jag krispersonalen hur man skulle prata med barnen och fick lite tips. Jag försökte få henne att förstå att hon inte behöver vara rädd och att det finns massor av vuxna på skolan. Jag tycker att det är bra att de går tillbaka så att de får känna att det är en trygg plats, säger hon.

Krisgruppen har fortsatt att träffas varje dag och både elever och personal kommer att erbjudas extra stöd från kurator och psykolog så länge det behövs.

– Det otänkbara har hänt och en trygghet har slagits i spillror. Man tänker att Trångsundsskolan är en trygg skola där sånt här inte kan hända och så händer det ändå. Det kastar omkull mångas tillvaro och skapar oro. Den försöker vi möta genom att det finns trygga och kloka vuxna på plats, säger Kaj Majuri.

Enskild tragisk händelse

Efter händelsen väcktes frågor kring skolors säkerhet och om elever borde kunna visteras. Frågan som dröjer sig kvar är; hur kan det här hända på en skola?

– Det är jättelätt. Du får plats med ett vapen i skolväskan, det är naivt att tro att vi skulle kunna stoppa det. Om vi ska visitera alla måste vi ha staket och vakter dygnet runt, säger Kaj Majuri.

Skolor har inte lagstöd att gå igenom elever skåp eller väskor, det får bara göras vid misstanke om att det finns en olagligt föremål.

Kaj Majuri anser dock fortsatt att Trångsundssolan är en trygg skola.

– Det är skillnad på en skolskjutning och en skjutning på en skola. Det här var det senare. Det var två elever som hade en konflikt som slutade på ett fruktansvärt sätt och förändrar livssituationen för båda på ett fundamentalt sätt. Det är en enskild tragisk avvikelse från det normala.