Sommaren 2021 skottskadades två små barn i Visättra när de var ute och lekte. Barnen var elever på Visättraskolan.

I januari 2023 sköts en pojke ihjäl i Skogås centrum. Pojken var elev på Östra grundskolan och många elever sörjde din skolkamrat.

– Det speglar väl tyvärr hur samhället har utvecklats med det ökade våldet. Huddinge är Sveriges fjortonde största kommun och vi kommer tyvärr sannolikt behöva hantera sådana här händelser igen, säger Semira Wikström, skolchef för den östra kommundelen.

Erfarenhet från de andra skolorna

Samtidigt beskriver hon händelsen på Trångsundsskolan som extraordinär.

– Det är något som vi inte har sett i svensk grundskola tidigare. Vi hoppas verkligen inte att att det sker igen på en skola där alla barn ska få känna sig trygga.

Semira Wikström säger att man haft stöd av erfarenheterna från Östra grundskolan, exempelvis genom att man tog fram ett gemensamt manus så att alla lärare och mentorer var trygga i vad som skulle sägas till eleverna. De tidigare händelserna har lett till en ökad rutin och kunskap kring hur man ska agera.

– Jag ser en enorm skillnad från tidigare händelser när det gäller samverkan mellan förvaltningarna, kommunikation och hur vi direkt skickar stöttning. Alla vet sina roller. Bakläxan är att vi behöver bli ännu snabbare på att informera vårdnadshavare. Vi har svårt att hinna före media och det skapar en stor oro, säger hon.