Rätt företagsregistrering, rätt livsmedel, rengjorda lokaler – både golv, väggar, kyl- och frysrum, och borr och spackelspatlar var bortplockade.

Dessutom förvarades livsmedel rätt, de flesta övertäckta, och i personaltoaletten fanns både tvål och papper.

Bara några få av en lång radda brister återstod när kommunens miljö- och hälsoskydd gjorde en oanmäld extra kontroll av Åkersbergarestaurangen i mitten av maj. Syfte: Att kolla om krogen skärpt sig sedan kommunens besök en månad tidigare.

Sprayflaskor i handfatet

”De flesta av de avvikelser som konstaterades vid kontrollbesöket den 12 april 2024 var åtgärdade” skriver kommunen och noterar vad som återstod: Bland annat förvarade krogen sprayflaskor i ett handfat så att personalen inte kunde tvätta händerna där och ett annat handfat var ur funktion.

Mikrobiologisk påväxt på undersida av lagerhylla.

Mikrobiologisk påväxt på undersida av lagerhylla.

Österåkers kommun

Det gjorde att personalen bara hade möjlighet att tvätta händerna i personaltoaletten, eller genom att använda diskrummets förspolningsdusch.

Kommunen kunde heller inte utesluta att krogen använt en trasig och ofräsch köksmaskin för matlagning, trots tidigare förbud, så därför tejpades den med förbudstejp.

Kyckling i plastkasse

Vissa hyllor i krogens livsmedelslager som fått anmärkning var utbytta, men kvar fanns fortfarande några slitna hyllor, varav en enligt inspektören hade ”mikrobiologisk tillväxt” på undersidan.

Trasig och smutsig köksmaskin. Krogen får inte använda den förrän den är lagad och rengjord.

Trasig och smutsig köksmaskin. Krogen får inte använda den förrän den är lagad och rengjord.

Österåkers kommun

Dessutom förvarade krogen tillagad kyckling direkt i en vanlig plastkasse trots att livsmedel på en restaurang bara får komma i kontakt med godkända material. Kommunen beslutade därför att krogen måste betala 10 000 kronor i vite om man ertappas igen med detta.

Krogkök lagade mat med borr och spackelspatlar

En krog i Åkersberga fick anmärkning för att ha fuskat med livsmedel och för att ha lagat mat med en borrmaskin. Men krögaren nekar.

– All utrustning i en livsmedelslokal som kommer i kontakt med livsmedel ska vara godkänd för detta ändamål. Reglerna finns av en anledning, säger Maria Lindström, miljö- och hälsoskyddschef i Österåkers kommun.

I början av april gjorde kommunens miljö- och hälsoskydd en oanmäld rutininspektion på restaurangen i Åkersberga.

Inspektionen upptäckte då att krogen hade en vanlig borrmaskin från Bosch med monterad omrörare som ”sannolikt” användes för att blanda såser. I köksdelen låg även två spackelspadar.

Påtalade hygienbrister

Dessutom var lokalerna, enligt inspektionen, smutsiga, personalen saknade tillräckliga möjligheter att tvätta händerna och livsmedel förvarades fel. Krogen misstänks även ha vilselett sina kunder genom att använda billigare livsmedel än man uppgav på menyn – livsmedel som kan orsaka allergiska reaktioner. Kommunens miljö-och hälsoskyddsavdelning anser därför att krogen sannolikt ”utsatt konsumenterna för allvarliga risker”.

– Jag har ägt restaurangen i tretton år och aldrig haft problem med kommunen, säger ägaren när Mitt i kommer på besök.

Borrmaskinen med blandare som hittades i Åkersbergarestaurangen 2014.

Borrmaskinen med blandare som hittades i Åkersbergarestaurangen 2014.

Österåkers kommun

Han säger också att alla andra brister som kommunens inspektör fann är åtgärdade, men att borrmaskinen med omrörare inte använts till matlagning utan till reparationer.

– Titta här, säger han och visar på skador på restaurangens golv.

Spackelspade från ett måleriföretag som hittades i restaurangköket.

Spackelspade från ett måleriföretag som hittades i restaurangköket.

Österåkers kommun

Restaurangen fick fram till 10 maj på sig att rengöra kyl, frys och lager och komma med åtgärdsplaner för ytterligare sju punkter som rör bland annat restaurangens och personalens hygien och rutiner.

Krogen förbjöds också att ange specifika livsmedel på menyn om man i själva verket använder något annat och får inte använda borrmaskin och spackelspadar i matlagningen – om man inte kan visa att de är godkända för kontakt med livsmedel.

Kommunens beslut gäller den nuvarande krogen.

Fler använde borrmaskin

Samma krog, på samma adress, med samma krögare och namn, fast med annat organisationsnummer, gick nyligen i konkurs.

En titt bakåt visar att även den konkursade krogen fick flera anmärkningar. Redan för tio år sedan, 2014, var den en av en handfull restauranger i Åkersberga som avslöjades med att använda borrmaskin i matlagningen.

En av krogens delägarna förklarade då för Mitt i att han inte känt till att livsmedelsredskap måste vara godkända, att sådana maskiner är dyra och att ”en vanlig borrmaskin är lätt att jobba med”.

Är det tröttsamt att samma restaurang gör om samma fel?

– Vi lägger ingen värdering i det. När vi är ute på tillsyn tittar vi om man uppfyller livsmedelsverkets livsmedelslagens krav, säger Maria Lindström.

Reglerna finns av en anledning.

Livsmedelsföretagens ansvar

Livsmedelsföretagare, exempelvis krögare, ansvarar för att alla material som kommer i kontakt med livsmedel är säkra. Det gäller allt från plasthandskar till förpackningar, förvaringskärl och köksredskap.

Ämnen från materialen, exempelvis kemikalier, får inte överföras till livsmedel i sådana mängder att de utgör en fara för människors hälsa, försämrar livsmedlet eller dess smak och lukt.

Källa: Livsmedelsverket

Kylrummet i restaurangens lager 2024. Den tidigare krogen som konkursade ertappades 2021 med att förvara däck tillsammans med livsmedel.

Kylrummet i restaurangens lager 2024. Den tidigare krogen som konkursade ertappades 2021 med att förvara däck tillsammans med livsmedel.

Österåkers kommun

Krogen lagade mat med borr – och fuskade med livsmedel

Fick anmärkning – inte första gången ✔ ”Allvarliga risker för konsumenter”