– För några veckor sedan var det mycket tyskar, fransoser och andra turister på ön som gick på disco och enligt dem var det som att komma till en party-ö, säger Katja Uneborg.

Ibiza? Ayia Napa? Nej, party-ön som beskrivs är ingen mindre än Möja och discot var på dansbanan. Men i dag är det inte fest på scenen utan där sitter delar av Möja Kulturella Ungdomsrörelses styrelse, bland andra Katja Uneborg.

Den ideella föreningen ansvarar för att planera och boka sommarens arrangemang på dansbanan, där det har varit fullt ös i många år.

– Minst sedan 1943. Dans och musik varje onsdag och lördag under många decennier. På senare tid är just musiken koncentrerad till lördagar, säger Inger Olsson, ordförande.

De vill att dansbanan ska vara en plats för alla, och kan redan nu se att många yngre personer vill ta vid och föra kulturarvet vidare. Enligt Katja Uneborg är det kvällarna när alla generationer möts som är de bästa och Sebastian Wolmner, som sommarjobbar på dansbanan, håller med.

Styrelsemedlemmarna Sven R. Ohlson, Inger Olsson och Katja Uneborg hoppas att många ska komma och skapa sommarminnen under epa-kvällen.

Styrelsemedlemmarna Sven R. Ohlson, Inger Olsson och Katja Uneborg hoppas att många ska komma och skapa sommarminnen under epa-kvällen.

Sebastian Wolmner

– Det är här man ska vara när det är lördag, det är här det händer.

Epa-dunk utan sexistisk text

Och den 9 augusti blir det röj på riktigt. För första gången någonsin kommer två epa-dunkband till dansbanan och föreningen hoppas locka unga från hela Värmdö.

Ett av banden är trion Trippel Trubbel, tre anonyma tjejer som kallar sig Rosa, Blå och Lila. Alla tre har lyssnat mycket på epa-dunk men tyckt att texterna ofta är sexistiska och kvinnoförnedrande, något de vill ändra på.

– Jag tycker det är coolt att vi är tre tjejer och vi skriver för tjejer, men vi gör det mesta själva. Vi producerar och sköter i princip allt annat också, säger Blå.

Lila, Rosa och Blå hoppas dra folk i alla åldrar.

Lila, Rosa och Blå hoppas dra folk i alla åldrar.

Viktor Strindberg

Texterna är skrivna för att ge andra tjejer självförtroende och på konserterna under sommarens turné har stora delar av publiken kunnat deras texter utantill.

– Att träffa publiken är oslagbart. Och vi är jättetaggade på att spela på Möja, säger Lila.

– Vi hoppas att få lite ny publik, vi vill locka dit folk som kanske inte vet vilka vi är, säger Rosa.

"Från en generation till en annan"

DJ för kvällen är ingen mindre än 16 år gamla Leon Sjöberg. Hans pappa var den första som körde moderna discon på dansbanan. Det är första gången som hans son ska spela inför publik.

– Jag gillar musik och har alltid tyckt det var coolt att se pappa stå och mixa. Det känns nervöst, säger Leon Sjöberg.

– Folk kommer komma till dansbanan för att se dig spela. Det är historiskt, från en generation till en annan, inflikar Katja Uneborg.

Föreningen arrangerar runt 40 arrangemang på ett år, varav 30 är förlagda under sommaren.

Föreningen arrangerar runt 40 arrangemang på ett år, varav 30 är förlagda under sommaren.

Sebastian Wolmner

Sebastian Wolmner hoppas att det kommer minst lika mycket folk som en konsertkväll tidigare under sommaren, när bandet drog 290 personer.

– Minst lika mycket skulle jag säga. Eller mer, det ska bli rekord, säger Katja Uneborg.