På måndag 19 augusti börjar Nacka-Värmdöbussarna gå från den nya tillfälliga bussterminalen på Stadsgårdskajen intill Fotografiska museet. 

30 busslinjer, plus tre nattlinjer, ska ha sin bas på nya terminalen. En ponton med tolv uppställningsplatser har byggts på vattnet där bussarna ska köra ut för att vända när de har släppt av resenärer.

Avstigning sker längs Stadsgårdsleden och påstigning på kajen närmare Fotografiska. På bilden syns även den nya pontonen, och hur man kommer att gå till och från Slussen.

Avstigning sker längs Stadsgårdsleden och påstigning på kajen närmare Fotografiska. På bilden syns även den nya pontonen, och hur man kommer att gå till och från Slussen.

Stockholms stad

Ny gångväg

Vid terminalen ordnas även en vänthall med sittbänkar. Den ska ligga inne i Stadsgårdsterminalen, med entré i höjd med där man kliver av bussarna.

– I princip allt kommer allt vara klart till 19 augusti och det kommer att finnas många trafikinformatörer på plats för att hjälpa resenärerna till rätta, säger Claes Keisu, pressansvarig på SL. 

En ny gångväg har anlagts längs med kajen, mellan Slussen och nya bussterminalen, så att man inte behöver korsa Stadsgårdsleden. Därifrån kan man ta sig upp till Slussentorget och t-banan. 

För att det här ska vara möjligt leds cyklisterna ut på en ny slinga längs vattnet, in mot stan. 

Cykelbanan har dragits om och går numera längs med vattnet, via nybyggda pontonbryggan.

Cykelbanan har dragits om och går numera längs med vattnet, via nybyggda pontonbryggan.

Eva Tonström

Påtryckningar har gjorts från både Värmdös och Nackas kommunledning för att hindra att den nya terminalen hamnar så långt bort – cirka 700 meter från Slussen – men utan resultat. 

De får längst till bussen

Värmdö har även kämpat mot att Värmdöbussarna, som precis som tidigare, hamnar längst bort från Slussen sett.

– Vi förstår att Värmdöborna kan tycka att det är orättvist, men anledningarna är flera. Det handlar främst om logistiken inne i terminalen. Utrymmet är begränsat, bussarna är stora och många och passagen ut från terminalen mot Nacka/Värmdö är lite av en flaskhals, säger Claes Keisu. 

Pontonen på vattnet framför Stadsgårdsterminalen ska användas som vändzon för bussarna och ha några ställplatser. Där går nu också cykelvägen för cyklister till och från Nacka-hållet.

Pontonen på vattnet framför Stadsgårdsterminalen ska användas som vändzon för bussarna och ha några ställplatser. Där går nu också cykelvägen för cyklister till och från Nacka-hållet.

Eva Tonström

När bussarna ska köra ut från påstigningsplatserna så backar de ut och då stoppar de flödet i terminalen. Därför vill man ha linjer med hög turtäthet längre in för att störa flödet av bussar ut till Stadsgårdsleden så lite som möjligt, tillägger han.

– En annan faktor är att Nackabussarna har den största mängden påstigande och för att skapa effektiva gångströmmar vill man ha de bussarna närmast.

Förra veckan pågick fortfarande arbetet med att anlägga en ny gångväg där alla pendlare från Nacka-Värmdö ska gå till och från den nya bussterminalen.

Förra veckan pågick fortfarande arbetet med att anlägga en ny gångväg där alla pendlare från Nacka-Värmdö ska gå till och från den nya bussterminalen.

Eva Tonström

Klart: Placeringar på nya terminalen

Keolis har haft önskemål från kommunerna i åtanke när de tagit fram hållplatskartan.

Från och med den 19 augusti börjar Nacka- och Värmdöbussarna gå till och från den nya tillfälliga terminalen i Slussen. Nu är det klart var de olika busslinjerna ska gå från terminalen. Närmast Slussen går buss 402 mot Nacka Forum via Kvarnholmen och buss 497 mot Solsidan via Nacka Forum–Saltsjöbaden.

Längst bort placeras Värmdöbussarna 435–440.

Det är Keolis som har planerat och beslutat hållplatslägena, och enligt SL:s presskommunikatör har de haft önskemål från kommunerna i åtanke när de tagit fram hållplatskartan.

Det är 780 meter att gå till den nya tillfälliga bussterminalen, där Nacka- och Värmdöbussarna går.

Det är 780 meter att gå till den nya tillfälliga bussterminalen, där Nacka- och Värmdöbussarna går.

Pekka Pääkkö

Klart: Placeringar på nya terminalen i Slussen

Värmdöbussar längst bort ✔ Keolis har haft kommunernas önskemål i åtanke

780 meter att gå till Nacka- och Värmdöbussarna

Det har talats om 400, 500 och 600 meter – men det blir 780 meter att gå för den som vill stiga på bussarna till Nacka och Värmdö när den tillfälliga bussterminalen på pontonen vid Stadsgårdsterminalen sjösätts i augusti. SL sätter in en extra tillgänglighetsbuss.

Pontonen som ska användas som tillfällig bussterminal för Nacka- och Värmdöbussarna har varit på plats sedan i mars

När den börjar användas den 19 augusti kommer var fjärde buss inte få plats.

– I maxtimmen på morgonen är det upp till 180 bussar som trafikerar Slussenterminalen. Trafiksituationen runt Stadsgårdsterminalen gör att några busslinjer behöver dras om för att det inte ska bli stopp i trafiken i rusningstid, säger Erik Norling, trafikdirektör vid SL i ett uttalande.

”Väldigt långt”

Den tillfälliga terminalen gör också att busspendlare från Nacka och Värmdö får längre att gå om de ska byta till tunnelbana vid Slussen. ”För avstigande kan sträckan vara upp till 570 meter och för påstigande upp till 780 meter”, skriver SL i ett pressmeddelande.

– Vi är fullt medvetna om att många kommer att uppleva att det är väldigt långt att gå när man ska byta till tunnelbanan vid Slussen. Tillsammans med Stockholms stad har vi utifrån de förutsättningar som finns gjort allt vi kunnat för att underlätta så mycket vi kan, säger Erik Norling.

Nya hållplatser på Saltsjöbanan

”Resenärer med exempelvis rörelsehinder kommer att kunna byta till en nyinrättad tillgänglighetslinje som går från Henriksdal till Slussen och Medborgarplatsen”, skriver SL.

Även ersättningsbussarna på Saltsjöbanan får nya hållplatser.

”Ersättningstrafiken för Saltsjöbanan flyttas och får två olika målpunkter: Glasbruksgatan vid Katarinavägen och Nacka gymnasium”‚ skriver SL.

Nackas kommunalråd och ordförande i natur- och trafiknämnden Peter är besviken.

”Man lovade bättre service och lägre priser. Det blev högre priser och sämre service. Det räcker nu”, skriver han i Facebookgruppen Trafiknytt Nacka/Värmdö.

”Katastrof”

Extra besviken är han på omläggningen av Boobussarna.

”Omläggningen av Boobussarna 442X och 446 är ju katastrof. De enda direktbussarna som tidigare gick från Boo till Medborgarplatsen ska nu gå till Sickla Udde. Sickla Udde! Det här gör att alla andra motorvägsbussar från Boo som går Värmdövägen kommer att vara ännu fullare, redan idag är många fullsatta. Vi behöver ju flera bussar som går direkt ut på 222:an, inte färre. Riktigt, riktigt dåligt. Boo drar ännu en nitlott i den rödgröna regionens busstombola”, skriver han.

Däremot är han glad över omläggningarna av Saltsjöbanans ersättningstrafik den nya tillgänglighetslinjen 71T som ska gå från Henriksdal till Slussen och Medborgarplatsen.

”Bra för den som har svårt att gå långt.”

Busspontonen behövs för att inte försena Slussenbygget ytterligare och eftersom den underjordiska bussterminalen i Katarinaberget är försenad. Den tillfälliga terminalen ska användas tills terminalen i Katarinaberget är klar hösten 2025.

Så ändras trafiken när busspontonen sjösätts

Förändring av SL:s linjer från Nacka och Värmdö från den 19 augusti:

Linje 71 går endast till Henriksdalsviadukten. Där kan resenärerna byta till övrig trafik mot Stadsgårdsterminalen eller hållplats Glasbruksgatan på Katarinavägen.

Ny linje: 71T. För att säkerställa tillgång till tunnelbaneentréer för rörelseförhindrade kommer den nya linjen 71T att trafikera sträckan Henriksdal–Slussen (via Katarinavägen)–Medborgarplatsen (via Söderledstunneln)–Henriksdalsviadukten (via Folkungagatan). Bussen går var 15:e minut och kommer stanna endast vid följande hållplatser: Henriksdal, Londonviadukten, Slussen (på Slussbrogatan), Medborgarplatsen, Londonviadukten, Henriksdalsviadukten. Resenärerna som är i behov av denna linje föreslås att byta mellan linje 71T och övrig Nacka-Värmdö trafik vid Londonviadukten.

Linje 423 och 449 dras om till hållplats Glasbruksgatan på Katarinavägen. Resenärer hänvisas till tunnelbanan vid Slussen för vidare resa till Medborgarplatsen och Skanstull.

Linje 442X och 446 dras om till Sickla udde. Resenärer hänvisas till att byta buss vid Nacka trafikplats till Stadsgårdsterminalen eller hållplats Glasbruksgatan på Katarinavägen. I och med denna förändring ska på- och avstigning vara tillåtet på dessa linjer i båda riktningarna vid Nacka trafikplats.

Ersättningstrafiken för Saltsjöbanan:

Linje 25M får en ny start- och sluthållplats vid Glasbruksgatan på Katarinavägen i stället för Slussen. Linjen går Saltsjöbaden-Fisksätra-Nacka trafikplats-Glasbruksgatan med förstärkningsavgångar Fisksätra-Glasbruksgatan i rusningsriktning.

Linje 25F får en ny start- och sluthållplats vid Nacka gymnasium i stället för Henriksdal. Linjen går Fisksätra – Saltsjö-Duvnas – Nacka gymnasium via Värmdövägen. Resenärer som ska till Henriksdal och vidare till Slussen hänvisas till övrig trafik vid hållplats Nacka forum.

Linje 26M får en ny start- och sluthållplats vid Glasbruksgatan på Katarinavägen i stället för Slussen. Linjen trafikerar Solsidan-Fisksätra-Nacka trafikplats-Glasbruksgatan med förstärkningsavgångar Fisksätra-Glasbruksgatan i rusningsriktning.

Linje 26C behåller dagens upplägg med morgonturer på vardagar från Solsidan till Cityterminalen.

Pendelbåtar:

Tre pendelbåtlinjer kan utgöra komplement till busstrafiken för resande från Nacka och Värmdö.

Linje 80 förstärks med fler turer. Linjen trafikerar bland annat bryggorna Nybroplan, Allmänna gränd, Saltsjöqvarn, Finnboda hamn, Kvarnholmen, Blockhusudden, Nacka strand.

Linje 83 trafikerar Hasseludden, Telegrafberget, Nacka strand, Kvarnholmen, Slussen och Strömkajen.

Nya Linje 84 går från Ålstäket i Värmdö till Strömkajen, via Norra Lagnö, Koviksudde, Riset och Slussen.

Innerstadstrafiken:

Vissa linjer får ändrad linjesträckning som också börjar gälla den 19 augusti.

Källa: SL.

Uppåt 780 meter att gå blir det för Nackabor som vill byta från tunnelbana till buss vid den tillfälliga busspontonen  vid Stadsgårdsterminalen.

Uppåt 780 meter att gå blir det för Nackabor som vill byta från tunnelbana till buss vid den tillfälliga busspontonen vid Stadsgårdsterminalen.

Johan Kristensen

780 meter att gå till Nacka- och Värmdöbussarna

Trafikändringar när busspontonen sjösätts ✔ Extrabuss ✔ Nya stationer ✔ ”Väldigt långt att gå” ✔ Ändringar på Saltsjöbanan ✔ ”Katastrof”

Nya busshållplatsen – 13 minuters promenad från t-banan

I augusti får du som åker med Nacka- och Värmdöbussarna uppåt 780 meter att gå till och från tunnelbanan vid Slussen. Mitt i provgick sträckan pendlarna fasar för – i augustiskor: flip flop. En röd och två gröna gubbar gav en sluttid på 13 minuter och 12 sekunder.

Dennis Smidt, 47, hoppar av bussen vid Slussen. Han åker från från Finntorp varje dag och tycker att det fungerar bra. Han gillar inte att lösningen som väntar den 19 augusti – uppåt 780 meter från busshållplatsen till tunnelbanestationen.

– Jag kommer absolut att åka buss då också. Men 750 meter bort? Det låter ju sådär. Men jag är så luttrad nu. Där jag bor har det byggts konstant i jag vet inte hur många år. Vägen hemifrån till skolan och hit är bara byggarbetsplats – så det är skitsamma. Det blir lite längre att gå, jag får väl lägga på fem minuter eller tio. Jag vet inte hur lång tid det tar.

”Vägen hemifrån till skolan och hit är bara byggarbetsplats – så det är skitsamma”, säger Dennis Smidt, 47, från Finntorp.

”Vägen hemifrån till skolan och hit är bara byggarbetsplats – så det är skitsamma”, säger Dennis Smidt, 47, från Finntorp.

Pekka Pääkkö

SL har flaggat för att det tar mellan sju och nio minuter att gå de uppåt 570 meterna från de nya avstigningsplatserna vid Birkaterminalen till Slussens tunnelbanestation. Och mellan nio och elva minuter att gå de uppåt 780 meterna från tunnelbanestationen till de nya påstigningsplatserna.

Mitt i testade att provgå streckan. I skor lämpliga för som stockholmare i augusti som vill klamra sig fast i sommaren: flip flop. 

Vår reporter har sprungit Stockholm marathon men ansatsen här var inte att rusa som övermodiga motionärer efter startskottet eller försenade mellanchefer till mötet. Men inte heller att snigla fram utan att hålla samma tempo som den genomsnittlige busspendlaren.

”Bussen närmast för oss”, säger Kari Lindström, 38, från Saltsjö-Boo på väg till Junibacken med  Adalmina, 5, Anni, 8, och Amya, 1.

”Bussen närmast för oss”, säger Kari Lindström, 38, från Saltsjö-Boo på väg till Junibacken med Adalmina, 5, Anni, 8, och Amya, 1.

Pekka Pääkkö

Gör tummen upp

Cyklar svishar förbi när jag börjar promenaden från den kommande bortre hållplatsen vid Fotografiska.

2 minuter och 20 sekunder. Jag når jag den främre busshållplatsen vid Stadsgårdsterminalen. Tjära sticker i näsan och röken stiger när asfaltsläggarna bakom byggstaket och betongbarriärer breder ut och plattar till den trögflytande svarta massan som ska bli parkeringsplatser för Nacka- och Värmdöbussarna i augusti. En stensättare som gör i ordning gångbanan gör tummen upp.

Röd gubbe vid Stadsgårdsleden, 16 sekunder tickar iväg.

Röd gubbe vid Stadsgårdsleden, 16 sekunder tickar iväg.

Pekka Pääkkö

6 minuter och 40 sekunder. Jag är framme vid den bakre delen av de nuvarande busshållplatserna.

8 minuter blankt. Röd gubbe stoppar mig vid övergångsstället över Stadsgårdsterminalen efter 550 meters promenad.

8 minuter och 16 sekunder. Gröna gubben släpper över mig.

9 minuter och 38 sekunder. Efter 640 meter når jag den främre delen av den nuvarande hållplatsen. 

I trappan på väg upp mot tunnelbanestationen går jag ifatt två kvinnor med rullväskor. Efter trappan får de upp farten igen och jag försöker hålla jämn takt med dem.

Två gröna gubbar ger mig fri lejd över Katarinavägen. Jag korsar Ryssgården och passerar de automatiska skjutdörrarna.

13 minuter och 12 sekunder. Jag är framme vid spärren på Slussens tunnelbanestation.

Röd gubbe vid Stadsgårdsleden, 16 sekunder tickar iväg.

Röd gubbe vid Stadsgårdsleden, 16 sekunder tickar iväg.

Pekka Pääkkö

”Irriterande”

Mathias Istrup Karlsmose, 27, doktorerar vid Stockholms universitet och åker med buss 409 från Skuru och byter till tunnebana vid Slussen. Han är inte införstådd med förändringen som väntar och blir negativt överraskad.

– I augusti? Det var irriterande. Det kommer att ta tio minuter extra, kanske en kvart. Jag har ingen bil och att cykla blir för långt.

”Irriterande”, säger Mathias Istrup Karlsmose, 27, från Skuru om den långa promenaden som väntar i augusti.

”Irriterande”, säger Mathias Istrup Karlsmose, 27, från Skuru om den långa promenaden som väntar i augusti.

Pekka Pääkkö

Lena Enberg, 58, åker buss varje dag från Ingarö till jobbet på Norrmalms torg. Hon hurrar inte heller över den nya tillfälliga bussterminalen som är tänkt att användas till hösten 2025 när bussterminalen i Katarinaberget beräknas vara klar.

– Jättejobbigt! Men förmodligen bra motion. Jag tycker att det är en märklig lösning. Jag kan ju gå men hur gör människor som har det svårare att gå? Hur har de tänkt att lösa det för äldre?

Jag har ingen bil och att cykla blir för långt.

Så ändras trafiken i augusti

Förändring av SL:s linjer från Nacka och Värmdö från den 19 augusti:

Linje 71 går endast till Henriksdalsviadukten. Där kan resenärerna byta till övrig trafik mot Stadsgårdsterminalen eller hållplats Glasbruksgatan på Katarinavägen.

Ny linje: 71T. För att säkerställa tillgång till tunnelbaneentréer för rörelseförhindrade kommer den nya linjen 71T att trafikera sträckan Henriksdal–Slussen (via Katarinavägen)–Medborgarplatsen (via Söderledstunneln)–Henriksdalsviadukten (via Folkungagatan). Bussen går var 15:e minut och kommer stanna endast vid följande hållplatser: Henriksdal, Londonviadukten, Slussen (på Slussbrogatan), Medborgarplatsen, Londonviadukten, Henriksdalsviadukten. Resenärerna som är i behov av denna linje föreslås att byta mellan linje 71T och övrig Nacka-Värmdö trafik vid Londonviadukten.

Linje 423 och 449 dras om till hållplats Glasbruksgatan på Katarinavägen. Resenärer hänvisas till tunnelbanan vid Slussen för vidare resa till Medborgarplatsen och Skanstull.

Linje 442X och 446 dras om till Sickla udde. Resenärer hänvisas till att byta buss vid Nacka trafikplats till Stadsgårdsterminalen eller hållplats Glasbruksgatan på Katarinavägen. I och med denna förändring ska på- och avstigning vara tillåtet på dessa linjer i båda riktningarna vid Nacka trafikplats.

Ersättningstrafiken för Saltsjöbanan:

Linje 25M får en ny start- och sluthållplats vid Glasbruksgatan på Katarinavägen i stället för Slussen. Linjen går Saltsjöbaden-Fisksätra-Nacka trafikplats-Glasbruksgatan med förstärkningsavgångar Fisksätra-Glasbruksgatan i rusningsriktning.

Linje 25F får en ny start- och sluthållplats vid Nacka gymnasium i stället för Henriksdal. Linjen går Fisksätra – Saltsjö-Duvnas – Nacka gymnasium via Värmdövägen. Resenärer som ska till Henriksdal och vidare till Slussen hänvisas till övrig trafik vid hållplats Nacka forum.

Linje 26M får en ny start- och sluthållplats vid Glasbruksgatan på Katarinavägen i stället för Slussen. Linjen trafikerar Solsidan-Fisksätra-Nacka trafikplats-Glasbruksgatan med förstärkningsavgångar Fisksätra-Glasbruksgatan i rusningsriktning.

Linje 26C behåller dagens upplägg med morgonturer på vardagar från Solsidan till Cityterminalen.

Pendelbåtar:

Tre pendelbåtlinjer kan utgöra komplement till busstrafiken för resande från Nacka och Värmdö.

Linje 80 förstärks med fler turer. Linjen trafikerar bland annat bryggorna Nybroplan, Allmänna gränd, Saltsjöqvarn, Finnboda hamn, Kvarnholmen, Blockhusudden, Nacka strand.

Linje 83 trafikerar Hasseludden, Telegrafberget, Nacka strand, Kvarnholmen, Slussen och Strömkajen.

Nya Linje 84 går från Ålstäket i Värmdö till Strömkajen, via Norra Lagnö, Koviksudde, Riset och Slussen.

Innerstadstrafiken:

Vissa linjer får ändrad linjesträckning som också börjar gälla den 19 augusti.

Källa: SL.

Röd gubbe vid Stadsgårdsleden, 16 sekunder tickar iväg.

Röd gubbe vid Stadsgårdsleden, 16 sekunder tickar iväg.

Pekka Pääkkö

Nya busshållplatsen – 13 minuters promenad från t-banan

Mitt i testgick de 780 meterna från Fotografiska till Slussen ✔ Nackabo: ”Irriterande”