För fem år sedan tog staden fram en plan för boenden för personer som omfattas av LSS och socialpsykiatrin. I fjol började man planera för två boenden i Käppala. Men S, C, L, MP och V är inte nöjda med planerna.

I ett särskilt yttrande till omsorgs- och socialnämnden skriver de att platsen ovanpå Ica i Käppala är en ”stressig och högljudd miljö med många som kommer och går”.

Det andra boendet – en gruppbostad för personer inom LSS – bör inte placeras så nära ett särskilt boende eftersom det kan göra att området riskerar att få en ”institutionskaraktär”, enligt partierna.

Anna-Britta Bergman (M) ordförande i fastighetsnämnden, menar dock att det finns grönytor bakom Ica och att lokalerna som byggs kommer att vara väl isolerade.

– Innan fanns det en förskola där och barn är också känsliga. Vi ser att det blir ett bra boende där 10-12 personer får plats, vilket inte är så lätt att hitta, säger hon.

– Dessutom är det ett ekonomiskt bra alternativ, vilket är jätteviktigt för SoL-boenden då de inte får bostads­bidrag och det därför inte får bli för dyrt för en ekonomiskt förhållandevis svag grupp.

Är det ett problem att placera boendena nära varandra?

– Nej, det finns andra människor, villor, skolor och flerfamiljshus i området. Vi är inte överens här. Vi är överens med majoriteten med stöd av SD och KD i detta ärende.