Den 12 september beslutade kommunala fastighetsbolaget Micasa om förstudien för ett nytt vård- och omsorgsboende och trygghetsboende på Skolörtens servicehus tomt i Hässelby.

Då framkom att kommunledningen kommer undersöka om mark på tomten kan säljas till en bostadsaktör för att möjliggöra även vanliga bostäder, något som skulle kunna finansiera nybyggnationen.

Hävdar att man förts bakom ljuset

Planer som mörkats, hävdar SD.

När Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd den 29 augusti ställdes inför beslutet att stänga Skolörten visste inte övriga partier att en avstyckning kunde ske, menar SD:s gruppledare i Hässelby-Vällingby Pär Gustavsson.

Göran Nilsson, 73, är en av ett 60-tal boende på Skolörten som tvingas flytta.

Göran Nilsson, 73, är en av ett 60-tal boende på Skolörten som tvingas flytta.

Johannes Äng

– Antingen har stadsdelsnämndens ordförande Lisa Carlsson (S) undanhållit information för oss i oppositionen eller har hon lurats av sina egna i stadshuset. Att vanliga bostäder kan byggas är totala nyheter för oss, säger Pär Gustavsson.

Beslutades i bred majoritet

Stadsdelsnämnden beslutade i bred majoritet att säga upp hyresavtalet för servicehuset, där äldre med hemtjänst varit målgruppen.

Pär Gustavsson, SD:s gruppledare i Hässelby-Vällingby, hävdar att kommunen hanterar utvecklingen på Skolörten-tomten fel.

Pär Gustavsson, SD:s gruppledare i Hässelby-Vällingby, hävdar att kommunen hanterar utvecklingen på Skolörten-tomten fel.

Eva Malmsten Nordell

Inom två år ska boendet tömmas och sedan rivas.

– Det är alldeles för tidigt att utreda vanliga bostäder här, menar vi. Det är de äldres behov vi ska se till. Först om det konstateras att det blir tomtyta över kan det bli aktuellt att sälja mark till byggherrar, säger Pär Gustavsson.

Lisa Carlsson hävdar att man lade fram all information man hade att tillgå den 29 augusti.

Vinsta-bon Jonatan Mäkinen sade i mars till Mitt i att staden borde sälja bostäderna om man inte har  användning för dem. Därefter har besked tagits om rivning.

Vinsta-bon Jonatan Mäkinen sade i mars till Mitt i att staden borde sälja bostäderna om man inte har användning för dem. Därefter har besked tagits om rivning.

Stefan Källstigen

– Det är en stor mark och hur Micasa vill använda resterande delar av tomten efter att det byggts för äldreomsorgen är deras beslut. Bolaget kommer behöva titta på olika sätt att finansiera byggnationen.

Liberalerna har motsatt sig planerna

Liberalerna har sedan tidigare motsatt sig rivningen och förstudien.

Hässelby-Vällingbys stadsdelsdirektör Toni Mellblom hävdar att stadsdelsnämnden informerades i enlighet med informationen förvaltningen hade när ärendet till nämnden upprättades.

Lisa Carlsson (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Lisa Carlsson (S), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Johan Lidemark

– Sedan hade vi en tät och nära dialog med Micasa och diskuterade tillsammans oss fram till konceptet, säger Mellblom.

Inte heller V och MP, som ingår i styret, hade informerats om att Micasa vill utreda vanliga bostäder vid nämnden.

– Det borde ha framkommit. Vad som finns på platsen är det jag ser som absolut viktigast, säger Livija Ginters, MP:s gruppledare i Hässelby-Vällingby.