När Tintin Meltzer, 11, såg ballongerna och den uppdukade tårtan i köket förväntade hon sig ett litet bonusfirande av sin födelsedag i efterskott. Aldrig hade hon kunnat gissa att hon blivit uttagen till VM i hiphop.

– Jag var inte alls beredd, jag tänkte inte på att det kunde bli så.

Hon har dansat så länge hon kan minnas och började i dansskola när hon var fyra. Nu ska hon till Nordmakedonien och tävla mot 226 dansare från hela världen, men nervös är hon inte. Åtminstone inte än. Hon är också van vid att tävla vilket gör henne tryggare.

– Det är ju helt otroligt, tänk att kunna säga att "jag har varit med på ett VM." Vi är så stolta, säger mamman Karolina Meltzer.

Det är Tintin Meltzer själv som sköter alla anmälningarna till danstävlingar och det är tack vare de fina resultaten som hon nu är uttagen till världsmästerskapet i sin åldersgrupp och nivå.

Bara de senaste månaderna har hon och familjen varit i Västerås, Rättvik och Borås. På frågan hur hon är som person svarar hon, inte helt oväntat, tävlingsinriktad.

Tintin Meltzer är glad att VM hålls i Europa, då det hade kunnat vara var som helst i världen. "Jag kommer hem på en fredagmorgon men jag tror vi skippar skolan den dagen", säger hon.

Tintin Meltzer är glad att VM hålls i Europa, då det hade kunnat vara var som helst i världen. "Jag kommer hem på en fredagmorgon men jag tror vi skippar skolan den dagen", säger hon.

Pekka Pääkkö

– Jag går bara in i min bubbla, i min rutin. Det jag älskar med att tävla är att det aldrig slutar vara roligt, jag blir lika glad varje gång jag har gått vidare.

Ökat intresse

Utöver hiphop dansar hon engelsk freestyle och slow. Hon spelar också tennis och rider. Allt som allt blir det 17 och en halv timmes träning i veckan.

Just hiphop-tävlingar fungerar lite annorlunda än de andra dansstilarna, för här är det improvisation som gäller. När musiken sätts på ska dansaren lyssna in den och räkna ut vad för steg som passar var. Dessutom gäller det att ha rätt känsla. Enligt Tintin Meltzer går det till exempel inte att dansa bra om musiken inte är bra eller om man inte har stora kläder.

De senaste åren har intresset för hiphop fullkomligt exploderat enligt Jonathan Näslund. Han är en av grundarna till Dance Factory, dansskolan där Tintin Meltzer tränar. Förr var det en större uppdelning, där killar främst dansade breaking och hiphop, medan tjejer dansade balett.

– Men det har verkligen ändrats, vilket är så kul. Jag tror att Tintin kan vara en stor inspirationskälla, säger han.

Hälften åker ut direkt

Efter många års dansande har Tintin Meltzer lärt sig många låtar och när olika ljud kommer i musiken.

– Man blir glad om man lyckas tajma något som syns, ett steg, till något som hörs. Man kan alltid uttrycka det man känner genom dansen. Oavsett om jag är sur eller glad så blir jag alltid gladare av att dansa.

– Det känns som att hjärtat och själen kommer ut i din dans. Jag älskar att se dig dansa, flikar Karolina Meltzer in.

VM i Nordmakedonien pågår under två intensiva dagar och det är hårda bud som gäller. Redan under den första uttagningen åker hälften av alla deltagare ut.

Men det oroar inte Tintin Meltzer.

– Mitt mål är att åka därifrån och känna att jag har gjort mitt bästa.