En del mindre förändringar i båttrafiken ska göras och personer som bor och verkar på kärnöarna har fått komma med synpunkter, som Värmdö kommun står bakom. Bland annat efterfrågas fler linjer som går direkt in till stan, bättre samordning mellan bussar och båtar samt en morgon- och en kvällstur som alltid går samma tid, oavsett turlista.

Positivt inställda är kommunen till förslaget om utökade turer. Det gäller för linje 11 som föreslås få en förmiddagsavgång från Stockholm under höstens fyra första veckor samt för linje 13 som föreslås utökas med två avgångar.

Utöver remissen fick de lämna synpunkter på trafikförändringarna till följd av Birkaterminalen, som börjar användas den 19 augusti i år. Och där är det andra tongångar.

Bristfällig kommunikation

I sitt yttrande riktar kommunen kritik mot flytten till den tillfälliga terminalen och de föreslagna trafikförändringarna. De menar att informationen och möjligheten att påverka har varit bristfällig. Linje 423, som tidigare har stannat vid Medborgarplatsen, dras om till Glasbruksgatan och det anser kommunen är en försämring. I förra veckan blev det klart att Värmdöbussarna placeras längst bort från Slussen i den nya terminalen. Det gör Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförnade, ”uppriktigt förbannad”.

Skiss av Slussens nya bussterminal i Katarinaberget, där Värmdöbussarna ska gå om ett antal år.

Skiss av Slussens nya bussterminal i Katarinaberget, där Värmdöbussarna ska gå om ett antal år.

LINK arkitektur

– Vi har under lång tid och i flera omgångar på både politisk och tjänstepersonsnivå krävt att Värmdöbussarna nu måste avgå närmast Slussen. Varför tycker SL och ansvariga att det är någon naturlag att Värmdös pendlare ska gå längst år efter år när de redan har längst färdväg?

Enligt SL är det Keolis som planerar och beslutar hållplatslägena. Bussar med hög turtäthet och många resenärer är placerade långt in för att störa utflödet av bussar så lite som möjligt.

Var sjätte minut

Linje 474 ska trafikeras med dubbeldäckare med fler sittplatser än dagens bussar. Därför föreslås turtätheten under rusningstrafiken att minska från var fjärde till var sjätte minut. Enligt Carl Kangas ser de fram emot moderna bussar med bättre komfort, men att turtätheten minskar är oacceptabelt, menar han.

Trafikförvaltningen fattar beslut i oktober.