Att säga att det är ett bra äppelår vore en underdrift. Mats Westerberg vid Tullinge musteri sammanfattar det bättre.

– Det är ett exceptionellt år. Nästan groteskt.

Det är fredag och Tullinge musteri har precis öppnat för helgen. I år har de testat några olika system för att begränsa antalet personer som de kan musta åt. Annars riskerar de att få alldeles för mycket.

För två helger sedan testade de att bara ta emot från 80 personer. Resten hänvisades till nästkommande helg. Men bara en kvart efter öppning var de tvungna att stänga godsmottagningen – taket på 80 personer var spräckt. Den här helgen har de ett tidsbokningssystem där man är tvungen att föranmäla sin ankomst.

Mats Westerberg

Mats Westerberg

Albin Tingstedt

– Tidigare kunde vi ha en kö med bilar hundra meter ned på gatan. Nu har det blivit bättre, säger han samtidigt som det fortfarande strömmar in kunder på trädgårdstomten i Tullinge.

Ovanligt många äpplen

En av dem är Älvsjöbon Linda Lindwall. Det finns förvisso ett musteri i Älvsjö, som startade efter ett inspirationsbesök på Tullinge musteri, men trycket är lika hårt där. Hon fick med sig 150 kilo äpplen till Tullinge.

– Ändå fick jag inte med allt, säger hon och skrattar.

Hon instämmer i Mats Westerbergs analys att det är ovanligt många äpplen i år. I Linda Lindwalls trädgård finns två äppelträd som hon uppskattar har gett 250–300 kilo äpplen hitintills i år. Ungefär 70 kilo av dem har hon redan låtit musta på Ekerö.

Linda Lindwall har åkt från Älvsjö till Tullinge för att musta sina 150 kilo äpplen.

Linda Lindwall har åkt från Älvsjö till Tullinge för att musta sina 150 kilo äpplen.

Albin Tingstedt

– Och så säger folk att man ska göra paj. Men det åt tre äpplen – det är ingenting, säger hon.

För Linda Lindwalls del började mustandet med att det blev många äpplen över efter att hon gjort mos. Då ville hon ta vara på äpplena och lät göra must på dem.

– Barnen gillar inte glögg, så då fick de must i stället vid jul, med kanelstänger och vanilj, säger hon.

Folk kommer långväga

I fem år har familjen Westerberg drivit sitt musteri mitt i villaidyllen i Tullinge. Det hela började med att Mats Westerberg var trött på att vänta på att få sina egna äpplen mustade någon annanstans.

– Då kan jag lika gärna göra det själv. Det var så jag tänkte, så vi köpte in maskiner och satte i gång.

Då kunde de omsätta 70 000 kronor på en säsong. I år kan de dra in 150 000 kronor på en helg.

Det finns ingen gräns på hur många äpplen varje person får lämna. Mats Westerberg berättar att han har tagit emot upp mot ett halvt ton äpplen från en och samma person under en helg.

Det finns ingen gräns på hur många äpplen varje person får lämna. Mats Westerberg berättar att han har tagit emot upp mot ett halvt ton äpplen från en och samma person under en helg.

Albin Tingstedt

– Det startade som ett hobbyprojekt en gång i tiden. Nu är det en fabrik, och inte en så liten en heller.

Vad beror det på?

– Folk kommer företrädelsevis från Tullinge och Huddinge. Men också Salem, Älvsjö och Södertälje. Det finns inte så många musterier som är aktiva. Det här området var en stor vit fläck när vi drog i gång.

Mats Westerberg har svårt att uppskatta exakt hur många ton äpplen de mustar på en säsong. Men det rör sig säkert i femsiffriga antalet ton, tror han.

Hinner du musta åt dig själv nu?

– Jag har gjort 25 påsar till mig själv. Egentligen hinner jag inte för flödet är så stort, men jag gjorde det i alla fall.