På Arningeleden, eller väg 264 som den också kallas, fångar polisen in mängder med fortkörare. Ännu fler ertappas på E 18.

– Generellt kör var och varannan för fort, säger Anna Stadevi, senior forskare på VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Hon står bakom VTI:s rapporter om hastigheter på vägarna. Den senaste visar att bara 63 procent av oss håller farten. Värst är det på landsbygden, där inte ens hälften (49,4 procent) gör det. Och landsbygd finns det gott om i Vallentuna.

Väg 264 - Arningevägen i höjd med Kullaberg.

Väg 264 - Arningevägen i höjd med Kullaberg.

Stefan Källstigen

– Trafikbrott är tyvärr en outsinlig källa. Det är bara att lägga sig i högerfilen på E 18 och se hur många som kör om för att konstatera det, säger Stefan Dahlgren på polisen i Södra Roslagen. 

Polisen har genom åren hejdat många fortkörare på Vadavägen mellan Brottby och Ekskogen, liksom vid Angarns kyrka.

När vi frågade er läsare var ni ser störst problem med fortkörning fick vi många svar.

Få håller 30-gränsen

"Vadavägen är en katastrof", skrev en. "De flesta kör långt över tillåten hastighet. Förbi kyrkan är det 50 och de ytterst sällsynta som respekterar hastighetsbegränsningen blir omkörda, trots krön och noll sikt."

Om Lindholmsvägen skriver en läsare att "Trots fartkameror finns dårar som måste köra om trots att vägen är smal". Stockholmsvägen, Ormstavägen genom Ormsta, Ekebyvägen och Bällstavägen är andra vägar där hastigheten drar iväg.

Flera berättar om 30-gränser som inte följs. "Genom Kårsta på 30-stäckan, förbi skolan, 4H och Kårsta torg. Skrämmande respektlös bilkörning där", skriver en. Samma problem rapporteras från Lingsbergsvägen utanför Hagaskolan och från Fornminnesvägen.

Trots fartkamerorna blir det fortkörningar på väg 264.

Trots fartkamerorna blir det fortkörningar på väg 264.

Stefan Källstigen

Även i tätort har vi svårt att hålla oss inom fartgränsen.

Johan Carselind, gatu- och parkchef i Vallentuna, ser störst problem på Banvägens 30-sträcka i centrum.

– Och på Stockholmsvägens raksträcka i början vid Väsbyvägen. Sen är det 30-sträckorna på Lindholmsvägen. Ju bredare och rakare väg, ju svårare är det att hålla hastigheten, säger han.

Kommunen eller Vägverket kan bygga om för att tvinga ner hastigheterna.

80-gräns på stora delar av Arningevägen. Vi har svårast att köra lagligt på kommunala 40-vägar.

80-gräns på stora delar av Arningevägen. Vi har svårast att köra lagligt på kommunala 40-vägar.

Stefan Källstigen

– I tätort har vi sett att om cyklister och gående får mer utrymme och det kanske smalnar av för bilisterna samtidigt som hastighetsgränsen sänks, så ger det resultat, säger Anna Stadevi. På landsbygden jobbar vi med ATK-kameror. Polisen kan ju inte vara överallt. Men en synlig polis kombinerat med kameror har vi sett positiv effekt av. Målet är att få ner antalet olyckor och döda i trafiken.

Frågan är hur det ska nås när vi inte själva ser så allvarligt på fortkörning. Vi dömer rattfyllerister betydligt hårdare och har lätt att ursäkta oss inför oss själva.

– Men om något händer är vi människor väldigt sårbara, säger Anna Stadevi. Sitter man i en bil och drabbas, oavsett vems fel det är, så tål vi inte krockvåldet. Vi går sönder.