Stockholms stad har länge haft problem att skapa ett fungerande system för hyrcyklar. Fortfarande ett och ett halvt år efter att avtalet med den tidigare aktören bröts har ingen ny upphandling inletts.

Nu går den Moderata oppositionen i regionen och stadshuset ihop och föreslår en alternativ lösning, inspirerad av hur det fungerar i Paris, vilket Dagens Industri var först att berätta.

Moderaterna vill slå ihop hyrcyklarna och kollektivtrafiken till ett gemensamt system, lägga in cyklarna i kommande bussupphandlingar och teckna avtal med erfarna, internationella aktörer som kan ta ansvar för helheten.

– Därmed kan vi både få ordning på haveriet med hyrcyklarna och göra något framåtlutat som skapar mervärden inom kollektivtrafiken, istället för att bara avveckla, säger Kristoffer Tamsons (M) oppositionsregionråd.

Bokas i SL-appen

Hyrcyklarna skulle enligt M-förslaget kunna bokas i SL-appen och cyklarna skulle ställas upp i anslutning till kollektivtrafiken. Därmed gör man det maximalt smidigt och enhetligt för den behöver byta mellan transportmedlen.

SL-biljetten skulle gälla som betalning också för cyklarna – alternativt blippar man sitt bankkort precis som i SL-trafiken. Reklamintäkter, tillsammans med att SL kan locka fler resenärer, skulle göra systemet självfinansierande, hoppas M-politikerna.

– En växande grupp stockholmare vill kunna växla mellan kollektivtrafik, cykel och bil. Det är tråkigt när man ställer olika trafikslag mot varandra, säger Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.

Starten skulle ske i Stockholms innerstad och så småningom spridas till fler kommuner. Men det brådskar, framhåller förslagsställarna.

Käppar i hjulen

– SL är nu i höst på väg att upphandla busstrafiken för innerstan. Därmed har vi ett guldläge. Gör man det inte nu måste vi vänta i minst tio år. Och det vore väldigt tråkigt om bristen på politiskt initiativ gör att man fastnar i ett gammalt stuprörstänkande, säger Kristoffer Tamsons.

Regionrådet Gustav Hemming (C), ansvarig för cykelfrågor i regionen, gillar förslaget.

Regionrådet Gustav Hemming (C), ansvarig för cykelfrågor i regionen, gillar förslaget.

Centerpartiet

Regionrådet Gustav Hemming (C) ansvarar för cykelfrågor i regionen. Han välkomnar Moderaternas förslag, men menar att det är M själva som har satt käppar i hjulen för samordnade cykellösningar inom regionen.

– Visionen är bra. Men för att möjliggöra förslaget måste regionen först bryta upp det lås som Tamsons installerade när han var Trafiknämndens ordförande och som säger att det är kommunernas och marknadens ansvar att erbjuda lånecyklar, säger Gustav Hemming.