Det välbekanta smattrandet av små, lätta bollar som studsar på ett pingisbord fyller Ingarö sporthall. Ett 15-tal bord står uppställda i hallen och på alla bord spelas bordtennis. Spelarna är i alla åldrar, där de yngsta är runt sju år och de äldsta över 70. 

Det är Ingarö IF bordtennis som har sommarläger och föreningen har märkt av pingisfebern efter bordtennislandslagets framgångar under OS i Paris. 

Spelare i alla åldrar var med när Ingarö IFs bordtennissektion ordnade sommarläger i Ingarö sporthall förra veckan.

Spelare i alla åldrar var med när Ingarö IFs bordtennissektion ordnade sommarläger i Ingarö sporthall förra veckan.

Johannes Äng

På bara några dagar, efter att OS avslutats, kom ett 20-tal nya förfrågningar in från barn som vill börja spela pingis.

– Det är jättekul! Det är betydligt fler än det brukar vara så här års, så jag tror absolut att det har att göra med Truls Möregårdhs, och de övriga spelarnas prestationer i OS, säger Kjell-Åke Waldner, ansvarig för Ingarö IF:s bordtennissektion.   

"Det är en större feber nu än förra gången, alla pratar om pingis, överallt!" säger Kjell-Åke Waldner, ansvarig för Ingarö IFs bordtennissektion.

"Det är en större feber nu än förra gången, alla pratar om pingis, överallt!" säger Kjell-Åke Waldner, ansvarig för Ingarö IFs bordtennissektion.

Johannes Äng

Kommer starta en grupp till i höst

Det har gjort att de nu kommer starta ytterligare en grupp på måndagar. Men trots det är det just nu kö för att få börja.

– Vi försöker beta av kön efterhand, helst vill vi att alla ska kunna erbjudas en plats, säger han.

De unga spelarna Ebbe Skoug, 10, och Julian von Reis, 11, tycker att många saker är roligt med pingis. Till exempel när man får flyt i spelet och lyckas hålla i gång bollen, förklarar de.

– Och att smasha! Och skruva, det är kul, säger Julian von Reis. 

Ebbe Skoug, 10, fokuserar på spelet. I bakgrunden syns klubbkompisen Axel Allebrink, 14.

Ebbe Skoug, 10, fokuserar på spelet. I bakgrunden syns klubbkompisen Axel Allebrink, 14.

Johannes Äng

På bordet bredvid spelar Axel Allebrink, 14, och Robin Königsmann, 12. De tycker att Truls Möregårdhs och de övrigas resultat i OS inspirerar till att själv vilja bli ännu bättre.

– Det är första gången på 24 år som vi hade en svensk i OS-final i pingis, så man blir ju peppad att bli duktigare. De visar att det går att bli så bra, säger Robin Königsmann.

Vad är det som är så kul med pingis?

– Det händer mycket hela tiden och allt händer så snabbt! Plus att det är jättemycket nytt att lära sig hela tiden, det finns ingen gräns nästan, säger Axel Allebrink. 

"Större än förra gången"

Det sägs att detta är den största pingisfebern i Sverige sedan slutet av 80-talet, när Mikael ”Äpplet” Appelgren, J-O Waldner, Erik Lindh och Jörgen Persson rev den kinesiska pingismuren genom att vinna flera guld i EM och VM och J-O Waldner tog som första, och hittills enda, person från ett icke-asiatiskt land, OS-guld i singel.

– Jag var ju med på den tiden också och det är nästan värre nu. Jag trodde aldrig att det kunde bli så här igen! Var jag än är så pratas det om pingis just nu, även bland folk som normalt sett inte brukar titta på pingis, säger Kjell-Åke Waldner. 

Han spelade själv pingis på hög nivå i många år ihop med sin bror J-O Waldner. De två höll en mycket uppskattad uppvisningsmatch i Ingarö sporthall vintern 2023 för klubbens medlemmar. 

Sarah Sjöström-effekten märks även på Värmdö.

Sarah Sjöström-effekten märks även på Värmdö.

Mostphotos

Sarah Sjöström-effekt hos simklubben

En annan klubb som märker av en ökning efter OS är Gustavsbergs simsällskap, efter Sarah Sjöströms dubbla guld. Där är det kö för att få börja.

– Vi har fått in väldigt många förfrågningar om att börja simma denna termin, mer än vanligt. Om det beror på OS eller något annat kanske är svårt att svara på men Sarah Sjöström kan nog vara en bidragande faktor, säger Joachim Claesson, vice ordförande i föreningen.

När det gäller andra sporter där Sverige gjorde bra ifrån sig på OS, till exempel skytte, segling, friidrott och mountainbike säger de lokala klubbar som Mitt i Värmdö pratar med att de inte har sett någon direkt ökning just nu, men att det kan komma senare.

Brorsan bjöd på match när J-O Waldner gjorde comeback

Det bjöds på mycket show och skratt när bordtennisstjärnan J-O Waldner utmanade sin bror i en uppvisningsmatch i Ingarö sporthall nyligen.

Närmare 200 personer hade tagit sig till sporthallen på Ingarö för att se världsstjärnan i bordtennis, Jan-Ove ”J-O” Waldner, ge sin bror Kjell-Åke en match.

Pingisproffs. Bröderna Kjell-Åke och J-O Waldner vann SM i lag tillsammans på 80-talet.

Pingisproffs. Bröderna Kjell-Åke och J-O Waldner vann SM i lag tillsammans på 80-talet.

Pekka Pääkkö

Bröderna började på 0-0, så något handikapp var det inte tal om att bjuda på.

– Jag kanske behöver några bollar för att komma igång. Vi gör det här på skoj, mest för ungdomarnas skull, men jag måste ju vinna. Annars blir det konstigt. Jag kan ju inte bli slagen av brorsan haha! sa J-O Waldner före matchen till Mitt i Värmdö.

Show och spex

Och så blev det. J-O vann två av tre set, dock med knapp marginal.

Högt tempo. Ludden Fabricius var en av klubbens medlemmar som fick testa att spela en match mot J-O.

Högt tempo. Ludden Fabricius var en av klubbens medlemmar som fick testa att spela en match mot J-O.

Pekka Pääkkö

Det blev ett spännande och tajt spel med många spektakulära servar och svåra långbollar som ledde till skratt hos publiken. Vid ett tillfälle, mellan två set, körde de med två bollar på bordet.  

– Det var kul! Det är en bra hall att spela i, och bra publik, sa J-O Waldner efteråt.

En gång i tiden vann de matcher ihop.

–Vi tog två SM-guld i lag tillsammans på 80-talet, men det är över 30 år sedan nu, berättar J-O.

Tuff match. Kort vila och drickapaus i matchen mellan Kjell-Åke och J-O Waldner.

Tuff match. Kort vila och drickapaus i matchen mellan Kjell-Åke och J-O Waldner.

Pekka Pääkkö

Efteråt fick tre av klubbens yngre medlemmar prova att spela ett set var mot honom, och vinna.

– Det var nervöst och kul! Det är coolt att han är här. Han har bra servar, sa Leo Håkansson och fick medhåll av kompisarna Robin Königsman och Ludden Fabricius.

Ny generation. Robin Königsmann, Leo Håkansson och Ludden Fabricius fick prova att spela varsin match mot J-O - och vinna.

Ny generation. Robin Königsmann, Leo Håkansson och Ludden Fabricius fick prova att spela varsin match mot J-O - och vinna.

Pekka Pääkkö

Somrarna på Ingarö

J-O Waldner har vunnit flera EM- och VM-guld och ett OS-guld och betraktas av vissa som tidernas bästa bordtennisspelare.

Spelar du någon pingis i dag?

– Ja, jag spelar på hobbynivå en gång i veckan, för att hålla igång och för att det är kul.

Ingarö har betytt mycket under hans karriär, det blev en plats för återhämtning och lugn, berättar J-O.

– Det är så vackert där ute. Jag har varit där på somrarna sedan jag var liten eftersom vi hade sommarställe där och jag åkte ofta ut inför större tävlingar och mästerskap för att tanka energi.

Uppvisning. J-O Waldner bjöd på spektakulära servar och en massa spex när han spelade i Ingarö sporthall förra veckan.

Uppvisning. J-O Waldner bjöd på spektakulära servar och en massa spex när han spelade i Ingarö sporthall förra veckan.

Pekka Pääkkö

I dag är sommarstället sålt men han åker ut och hälsar på Kjell-Åke med familj.     

Det var i samband med att Ingarö IF bordtennissektion, som Kjell-Åke är ansvarig för, hade öppet hus med prova på-bordtennis tisdagen den 3 januari som matchen mellan de två bröderna ordnades. Kvällen avslutades med att J-O signerade sin nya bok.

Jan-Ove Waldner

Ålder: 57 år

Bor: Johanneshov, uppväxt i Hägersten

Familj: Brodern Kjell-Åke Waldner med familj på Ingarö

Bakgrund: Bordtennisspelare på elitnivå under åren 1982–2016. Har bland annat ett OS-guld, dubbla VM-guld i singel, fyra VM-guld i lag och sju Europa Top-12-segrar. Känd i Kina som ”Det evigt gröna trädet”.

Gör i dag: Driver ett företag som jobbar med relationer mellan svenska bolag och Kina, och att utveckla bordtennisen internationellt. Har precis gett ut boken Waldner: Kungen.

Källa: Jan-Ove Waldner

Trenden på Ingarö - nu vill alla spela bordtennis

Det har utbrutit något som liknar pingisfeber på Ingarö. På två år har klubben gått från 40 till 100 spelare och träningarna har fått flytta in i stora hallen.

Det välbekanta ljudet av pingisbollar som studsar mot pingisbord fyller sporthallen på Ingarö, som ett lätt smatter. Tio bord står utställda, på ena halvan av hallen tränar pensionärsgänget, på den andra föreningens yngsta pingisspelare.

Ibland hörs ett jubel, ibland ett vrål när någon missar bollen. Men mest råder fullt fokus och hejarop.

– Det är alltid väldigt bra stämning, alla verkar ha kul, säger Kjell-Åke Waldner, samordnare för Ingarö IF:s bordtennis.

Intresset för att börja spela bordtennis har exploderat ute på Ingarö. Från att ha haft cirka 40 aktiva medlemmar för två år sedan har de nu drygt 100 spelare.

Ökat från fyra till tio bord

Det här har gjort att bordtennisen har vuxit från att ha haft fyra bord i en spegelsal tre dagar i veckan till att även få tider i stora idrottshallen och tio bord att spela på.

Ett skäl till att intresset har vuxit så mycket just på Ingarö, tror Kjell-Åke har att göra med ett initiativ från Kalle Högberg, som håller i träningarna för de äldre. Kalle kontaktade Brunns skola och frågade om de fick lära ut lite bordtennis till eleverna på idrottslektionerna.

– Vi fick ja så det har vi gjort nu några gånger och det har lett till att flera av de som går på skolan har börjat spela med föreningen. Jättekul! säger han.

Och när några började, ville fler kompisar testa, enligt Kalle, och på så vis har det ökat.

Kalle Högberg gjorde även reklam för Ingarös bordtennis i de lokala pensionärsföreningarna och har genom det lockat fler äldre att börja.

Nu ligger åldern på klubbens pingisspelare på sex år hos de yngsta till 88 år hos den äldsta.

Bror till J-O Waldner

Förr lärde sig många att spela pingis ute på ungdomsgårdarna, men allt eftersom de fysiska gårdarna blir färre, och det kommer andra intressen, minskar det här, enligt Kjell-Åke.

– Det är något vi märker. Det gör att vi behöver lära upp många helt från början och här är föräldrarna till stor hjälp, säger han.

Många vuxna är därför med på träningarna och spelar själva. Så småningom klarar de yngre att spela mot varandra, utan någon vuxen.

Som efternamnet avslöjar är Kjell-Åke Waldner bror till världsspelaren i bordtennis, J-O Waldner, och han har själva tävlat på hög nivå. I dag nöjer han sig med att spela seriespel i division sju med Ingarö IF.

– Haha ja det är roligt! Det är jag och tre ungdomar och vi har ganska nyligen börjat, säger han.

Att han hamnade på Ingarö har att göra med att de haft sommarhus där länge och slutligen flyttade ut permanent.

https://www.mitti.se/nyheter/gladje-hos-ingaro-if-over-nytt-konstgras/repukp!CgtcIng2d0S0g49WEQSCQ/

Börja träna med Ingarö IF

Var: Ingarö sporthall vid Brunns skola.

När: Träningar i bordtennis alla dagar i veckan utom tisdagar. Se tider på ingaroif.se

Hur: Ingarö IF är den enda idrottsföreningen i kommunen som erbjuder bordtennis. Klubben försöker göra plats åt alla som vill börja och man anmäler intresse på ingaroif.se. De har 20 ledare, varav många är föräldrar till barn och unga som spelar i föreningen.

Ingarö IF bordtennis spelar i tre olika serier: Division sju, pensionärsligan och veteraner 35 år och uppåt.