Bara ett par dagar efter att nya kulturhuset firats in på nationaldagen är det dags för den årliga Värmdöfestivalen, som arrangeras Värmdö kommun. 

Lokala talanger och artister utifrån bjuder på dans, musik, teater och trolleri. Det blir också en massa saker för besökarna att göra, bland annat ponnyridning, tivoli, loppis och tävlingar.

Vad blir nytt i år?

– Det blir mer saker att göra i år, som till exempel ett tivoli, och vi kommer ha två helt nya maskotar som dyker upp då och då som barnen får krama. Det är Odel och Tyra, säger Mia Waldenstedt, som driver eventbolaget Louie Louie ihop med Anna Dittlau. 

De har fått uppdraget att ordna årets festival ihop med föreningen Fyrhuset i Stavsnäs. 

Namnen på maskotarna kommer från Wilhelm Odelberg, som utvecklade Gustavsbergs hushållsporslinsfabrik från mitten av 1800-talet, och Tyra Lundgren, som jobbade på fabriken som skulptör och keramiker.

Gustavsbergs hamn.

Gustavsbergs hamn.

Eva Tonstrlm

En annan viktig nyhet i år, enligt Mia Waldenstedt, är att i princip hela festivalen anordnas av ungdomar. 

Cirka 40 unga i åldern 15-25 år kommer att vara allt från maskotar och glittertatuerare till fixare av allt möjligt som att bygga upp tält och tömma sopkorgar.

– Vi tror på ungt entreprenörskap och att ge unga en chans till jobb, därför gör vi det här, säger Mia Waldenstedt.

Varför ordnar Värmdö kommun den här festivalen?

– Vi vill skapa ett kul tillfälle för Värmdöbor att träffa kommunens verksamheter, lokala företagare och föreningsliv. Idén att fokusera på ungt företagande tycker vi är väldigt positivt, säger Anette Niska Andersson, pressansvarig på Värmdö kommun.