Redan i höstas stod det klart att Super-Romi skulle tävla i Funkisfestivalen. Men att bara vinna bland kompisarna i Botkyrka räckte inte – vägen till finalen var betydligt längre än så.

Men efter en vinst på en av två semifinaler på Nalen i Stockholm i april visade Super-Romi att han hade vad som krävs för att ta hem hela tävlingen. Så blev det också. Förra helgen kammade han hem vinsten i den nationella finalen på Waterfront.

– Det känns väldigt bra. Jag är nöjd, säger han.

"Stolt"

I år var tionde året som Botkyrka kommun deltog i Funkisfestivalen, en nationell musiktävling för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS.

Trots att man tagit sig till finalen i flera år, har man aldrig vunnit hela tävlingen. Så Super-Romi blev historisk. För det riktar han ett stort tack till alla i publiken i Botkyrka, på Nalen och på Waterfront.

– Jag är mest stolt över publiken som hejade fram Botkyrka till vinnare. Men också min familj, säger han.

Nya projekt

Men alla framgångssagor har ett slut. Om vinsten i Funkisfestivalen 2024 är punkten i Super-Romis saga återstår att se. Men mannen bakom masken, Romi Fernandez, vet att hans kreativa ådra fortsätter pulsera.

– Jag kanske vill vara med igen. Men först har jag massor med andra grejer att fokusera på, massor av projekt: stop motion film och konst. Nu målar jag alla Eurovisionartisterna, säger han.

Eftersom Romi Fernandez vann i år får han inte tävla i Funkisfestivalen nästa år. I stället kan han välja att leda nästa års deltävling och lämna över "stafettpinnen".