– Jag är jättenöjd! När jag var liten drömde jag alltid att bli sångare så med Funkisfestivalen känns det som att jag är på helt rätt ställe, säger Romi Fernandez som får äran att representera Botkyrka i Funkisfestivalen 2024.

Funkisfestivalen är en nationell musiktävling för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning inom LSS.

Men vänta nu. Var det inte superhjälten Super-Romi som vann?

Både ja och nej. Mitt i kan nu avslöja att det egentligen är Romi Fernandez som gömmer sig bakom den där superhjältemasken. Den, och resten av kostymen, har Romi Fernandez gjort helt själv. Precis som superhjälteidolen Spiderman gjorde med sin.

– Jag ville göra något som visar hur unik jag är, säger han.

Det är egentligen Romi Fernandez, 21, som gömmer sig bakom den där masken. Likt idolen Spiderman tar det en liten stund att byta om till sin superhjältedräkt.

Det är egentligen Romi Fernandez, 21, som gömmer sig bakom den där masken. Likt idolen Spiderman tar det en liten stund att byta om till sin superhjältedräkt.

Albin Tingstedt

Tionde året på rad

Förutom att charma publiken och juryn med sin kostym ville Romi ha en koppling till låten han framförde: Heroes tonight.

– Den här låten är väldigt speciell för mig för i den finns en textrad om att vara superhjälte. Då poppade idén upp i mitt huvud att göra en egen kostym helt själv. Det tog en månad, säger Romi Fernandez.

Funkisfestivalen ägde rum första gången 2011. I år är det tioårsjubileum för Botkyrka kommun som skickar sitt tionde bidrag till semi- och riksfinalerna senare i år.

Iréne Cederborg är handledare för funktionshinderfrågor på Botkyrka kommun. Hon var med och startade upp Funkisfestivalen i Botkyrka.

– Det är för att ge människor som har funktionsnedsättning en möjlighet att växa som personer och att de ska kunna känna sig som stjärnor för en kväll. Det är en viktig ledstjärna som vi haft under alla år, säger hon.

Romi Fernandez är Botkyrkas tionde bidrag till Funkisfestivalen.

Romi Fernandez är Botkyrkas tionde bidrag till Funkisfestivalen.

Botkyrka kommun

Närmast väntar semifinal i Funkisfestivalen för stjärnan Romi Fernandez. Därefter förhoppningsvis final. Men sen då?

– Jag vill gärna bli musikartist. Men jag vill också skapa filmer i stopmotion. Eller så vill jag göra konst, säger han.