Stämningen är smått högtidlig i hembygdsgården Lerkrogen. Tore Skytén, präst i Brännkyrka kyrka, och Donald Molander, ordförande i hembygdsföreningen, har stämt träff för att mäta och väga en gammal kanonkula.

Mycket tyder på att kulan härrör från slaget vid Brännkyrka 1518. Det ska duon bringa klarhet i. Vikt och mått ska sändas till Armé­museum, som ska forska vidare i saken.

– Men jag är nästan helt säker redan nu. Kulan är sensationell, säger Tore Skytén, redo med våg, måttstock och vinkelhake.

Den skrovliga och rostiga kulan har en spännande historia. 1981 skänkte Irene och Anett Ljunggren kulan till Brännkyrka församling. De berättade att den hittats i en åker inom Snösätra gård. Deras önskan var att kulan skulle ställas ut och påminna om forna orostider. Så blev det inte. I stället hamnade den i skymundan.

Kanonkulan är skrovlig och rostfärgad, med ålderns rätt.

Kanonkulan är skrovlig och rostfärgad, med ålderns rätt.

Märta Lefvert

Ryser fortfarande

Åren gick. 2019 blev historie­intresserade Tore Skytén präst i kyrkan. 2020 startade han Brännkyrka medeltidsdag ihop med ett par kolleger. Av en anlitad guide fick han veta att en kanonkula skulle finnas i kyrkan. Han hittade den dock ingenstans och fick heller ingen klarhet när han frågade kolleger.

– I våras fick jag idén att gå till botten med mysteriet. Jag skickade ut frågor om kulan, bland annat till Brännkyrka hembygdsförening. Jag ryser fortfarande när jag tänker på när jag fick svaret att den fanns här, säger han.

Det visade sig att kulan skänkts till Brännkyrka hembygdsförening så sent som 2017. Här har den legat i ett rum på övervåningen.

– Det är jätteroligt att Brännkyrka församling hörde av sig till oss om det här. Nu ska vi lyfta vår historia tillsammans, säger Donald Molander.

När duon väger kulan visar vågen 23,4 kilo. Med stor möda lyfter Tore Skytén upp den på bordet där han mäter diametern – 18 centimeter. Viktig information för Armémuseum, eftersom kanonkulor haft olika mått under olika tider.

Visas på medeltidsdagen

Oavsett vad Armémuseum kommer fram till ska kanonkulan visas under Brännkyrka medeltidsdag den 15 september – en dag då området runt kyrkan blir en plats med tornerhästar, riddare, medeltidslekar, marknad, musik, smedja, mässa på latin och mycket annat.

Sedan ska den återbördas till Lerkrogen och förses med information för allmänheten.

– Jag tycker att den är så otroligt spännande och den hjälper oss att berätta om vår historia, säger Tore Skytén.