– Det kom fram en liten svart tjej med slöja och sa ”Du är min idol”. Det var svårt att hålla tårarna tillbaka, säger Patrik Asplund.

Patrik Asplund hade föreläst. Han hade berättat om sin bakgrund där han hamnade snett, blev högerextrem och om stiftelsen Goodsport.

Patrik Asplund i Midgårds söner på 1990-talet.

Patrik Asplund i Midgårds söner på 1990-talet.

Privat

På en solig uteservering i söderort berättar han historien som börjar i högstadiet då han och en kompis tände eld på ett badmintonnät. De trodde att de släckt, men på vägen hem kunde de i fjärran se hur idrottshallen stod i lågor. Patrik Asplund beskriver hur han efter branden kände sig stämplad som "bad boy" och lade av med idrotten.

Började slåss i gäng

Han började hänga i ett våldsamt punkgäng som senare sammansmälte med ett gäng skinheads. Han slogs även tillsammans med fotbollshuliganer. Han började dras mot högerextremism.

Patrik Asplund har behållit sina tatueringar. Även de som kommit till under de högerextrema åren. "Folk vet var jag står i dag" säger han.

Patrik Asplund har behållit sina tatueringar. Även de som kommit till under de högerextrema åren. "Folk vet var jag står i dag" säger han.

Angie Gray

Den stora brytpunkten kom 1992 efter ett slagsmål med ett gäng svarta personer på en bar. Patrik Asplund berättar att han gjorde nazist-hälsningar när gänget, som börjat bråka internt, kastades ut. De väntade sedan utanför i en bil. Patrik Asplund blev överkörd med svåra benbrott som följd.

– På den här tiden var jag förblindad av hat. Och jag krökade mycket, säger han.

Patrik Asplund berättar att han i tonåren strök över BSB (Bevara Sverige blandat) och skrev BSS (Bevara Sverige svenskt) efter att ha fått stryk av en kille med invandrarbakgrund.

Patrik Asplund berättar att han i tonåren strök över BSB (Bevara Sverige blandat) och skrev BSS (Bevara Sverige svenskt) efter att ha fått stryk av en kille med invandrarbakgrund.

Angie Gray

Han hade börjat lyssna på vikingarock och var 1993 med och startade bandet Midgårds söner.

Mord del av vändningen

Men flera våldsdåd, bland annat fallet John Hron som mördades av nazister 1995, skakade om honom.

– Man gav sig på oskyldiga människor. Gärningsmännen lyssnade på Midgårds söner. De hade skrivit till oss, berättar Patrik Asplund.

Med åren hamnade han i allt fler konflikter, inte bara med antirasister utan även med högerextrema och folk från mc-gäng.

– Folk började leta efter mig. Jag hade fått ett namn på gatan och var ett slags trofé att plocka.

1996 blev hans sista år med Midgårds söner. Han gick avhopparprogram och var med och formade Exit på Fryshuset för folk som vill hoppa av.

– Jag förstod inte vilket inflytande jag hade. Efter mig översvämmades Exit av avhoppare. Många var mina fans.

En ny väg

Patrik Asplund hade slagit in på en ny väg. Sedan 2013 driver den i dag 52-årige Hammarbyhöjdenbon stiftelsen Goodsport som jobbar för integration. 2019 delade Prins Daniel ut priset "Årets peppare" till Goodsport på Idrottsgalan. I dag sponsrar flera företag och stiftelser verksamheten.

Med idrotten som främsta verktyg jobbar stiftelsen med ungdomar för integration. Förbättrad psykisk och fysiska hälsa och att motverka kriminalitet är delmål. På Goodsports hemsida hänvisar man till statistik som visar att polisanmälningarna minskat kraftigt de helgkvällar som nattfotboll arrangeras.

– Vi har varit med och startat upp 180 projekt i landet.

Patrik Asplund är övertygad om att det går att få stopp på våldsvågen som svept över landet de senaste åren. Men då behöver myndigheterna identifiera förebyggande arbeten i Sverige som fungerar och sedan skala upp detta.

Att komma åt gangsterromantiken är också viktigt anser han. Gangsterrappens budskap är skadligt, precis som vit makt-musikens säger Asplund med eftertryck och kritiserar medier och kulturetablissemang som lyft fram detta.

– Vi måste döda de här trenderna. Det är samma skit och propaganda som vi höll på med en gång.