Samtidigt som Raheeq Karim töms på 4,5 deciliter blod utspelar sig ett färgrikt scenario innanför glasögonen, där han kan ta frön, plantera dem och se träd växa upp.

– Man kommer in i trädgård, samtidigt som man ser allt som finns i det verkliga rummet. Det är spännande, och roligt, säger han.

Först i Europa

Blodcentralen på Drottninggatan är först i Europa med att använda mixed reality.

– Många av våra blodgivare går i pension, och vi måste, ursäkta uttrycket, fylla på med nytt blod, säger Cecilia Holmström Jutell, kommunikatör.

– Kanske kan det här bli en extra puff för att få in nya blodgivare. Studier i USA har visat att de som känner oro inför blodgivningen blir lugna av trädgården.

Räddar liv

Raheeq Karim är en veteran i sammanhanget, han har lämnat blod sedan han fyllde 18, var tredje månad. Det har nu blivit ett 20-tal gånger.

– Det räddar tre liv varje gång, säger han.

Varje påse blod centrifugeras och delas upp i tre. Röda blodkroppar, trombocyter och plasma. Och när blodpåsen används skickas ett tack-sms till givaren.

– Tanken är att det ska bidra till motivationen att ge blod. Man kan också logga in och se sin blodgivningsstatistik, till exempel hur många liv man räddat, säger Cecilia Holmström Jutell.