– Det bästa är kompisarna och att man får vara lite äventyrlig och modig. Både i det stora och det lilla, säger Theresa Åstrand, ordförande för Österåkers scoutkår.

På bara sex år har hennes kår växt från 265 till 421 medlemmar, en ökning med nästan 60 procent.

Dessutom står ytterligare 160 barn i kö för att gå med.

Familjescouting

– Man kan börja hos oss från årskurs 2, berättar Theresa, men tillägger att Österåkers scoutkår sedan några år även erbjuder familjescouting.

– Då kommer man med hela familjen och då kan även mindre barn var med.

Orsakerna till tillströmningen är flera. Dels pandemin, då många andra fritidsverksamheter gick på sparlåga eller fick ställa in sina verksamheter. Österåkers scoutkår drabbades inte lika hårt utan kunde fortsätta nästan som vanligt, fast med mindre grupper.

Theresa Åstrand (mitten), flankerad av scoutledarna Mia Burman och Annika Sandquist.

Theresa Åstrand (mitten), flankerad av scoutledarna Mia Burman och Annika Sandquist.

Österåkers scoutkår

En annan orsak kan vara att scouterna är öppet för alla och är mindre prestations- och tävlingsinriktat än idrottsföreningar.

– Vi har många medlemmar med olika förutsättningar och behov och vi ledare gör vårt bästa för att planera mötena och agera efter en av scouternas grundpelare: Alla får och kan vara med.

Vilka är årets höjdpunkter?

– Årets höjdpunkt är under själva sommarlovet. Då åker vi bort en vecka, skapar en liten by och fyller dagarna med olika roliga grejer.

– Sedan har vi även återkommande högtider, till exempel Sankt Georgsdagen 23 april. Då har vi som tradition att samlas vid Tunaborgen. Där grillar vi korv, framför ett skådespel och har märkesutdelning. Vi älskar ju märken som vi kan sy på våra skjortor.

Tycker du att scouterna har förändrats över åren?

– Jag visste inget om scouterna förrän jag började för tio år sedan, men min bild var att man var mer ute i naturen förr och bara fick lära sig om naturen.

– Nu har det utvecklats mer mot inkludering, mot att bygga självkänsla hos unga, personlig utveckling och ledarskap. Mer än det var för kanske 20 år sedan. 

Theresa Åstrand hymlar inte med om att hon gärna ser att fler vuxna engagerar sig så att man kan växa ytterligare.

Söker fler vuxna

Behovet handlar inte bara om fler ledare, utan även frivilliga som kan hjälpa till med kårens fastigheter, kanoter och övrigt material.

– Man får äventyr och kompisar. Jag började själv som förälder en gång i veckan. Det är kul att komma bort att som vuxen komma bort en kväll i veckan.

– Förra veckan paddlade vi i Garnsviken. Det var jättevackert!

Även Waxholms scoutkår har växt, om än mindre. På fem år har kåren ökat från 133 till 153 medlemmar.

Österåkers scoutkår på paddeltur.

Österåkers scoutkår på paddeltur.

Österåkers scoutkår

– Det är nog för att vi har en bra verksamhet för barn och att vi tar emot alla. Vi har alltifrån de som idrottar fem dagar i veckan till de som enbart håller på med scouting, säger Ingvar Åkerblad, ordförande för Waxholms scoutkår.

På Husarö i Österåker finns ytterligare en scoutkår: Husarö sjöscoutkår, bildad för cirka 15 år sedan. Kåren bedriver sommarläger på Husarö scoutgård men har ingen regelbunden verksamhet resten av året.