Värmdös styrande politiker vill ha pendeltåg, eller annan form av spårtrafik, ut till Värmdö. Mark finns redan reserverat för det vid av- och påfarten mot Värmdö marknad och Ingarö, det så kallade Ingarökrysset. 

Utdrag ur Värmdö kommuns översiktsplan 2022-2035. Det blå, tjocka strecket är förslag på hur ett tågspår skulle kunna dras ut till Värmdö.

Utdrag ur Värmdö kommuns översiktsplan 2022-2035. Det blå, tjocka strecket är förslag på hur ett tågspår skulle kunna dras ut till Värmdö.

Värmdö kommun

Exakt hur spåren skulle kunna dras från Nacka är upp till Regionen att lösa, menar Carl Kangas (S), kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.  

– Det viktiga är att vi får ut spårtrafik till Värmdö, sedan får man se hur och om man eventuellt kan dra det vidare. Värmdö behöver mer kollektivtrafik och spårtrafik skulle vara ett bra komplement, som skulle korta restiden.

Tågen kan gå till Ingarökrysset

Ingarökrysset blir i så fall en omstigningsplats för vidare resor till Gustavsberg och andra delar av kommunen, enligt Kangas. 

Region Stockholm tar nu fram en utvecklingsplan för hela länet med målet satt till år 2060. Det är i samband med det som Värmdö kommun fått yttra sig.

Till dess att tågspår har byggts ut behövs en snabbuss (BRT, bus rapid transit), enligt Värmdös politiker, alltså en form av expressbuss som trafikerar Ingarökrysset. 

Carl Kangas (S) kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Carl Kangas (S) kommunstyrelsens ordförande i Värmdö.

Angie Gray

Spårtrafik till Värmdö är egentligen ingen ny idé, det finns med i Regionens kollektivtrafikplan för 2050, men det är högst oklart om och när det kan bli av, menar Kangas, därför behöver det lyftas. 

Moderaterna har en annan syn, de tycker inte att Värmdö behöver någon tågtrafik.

– Det finns inget reservat genom Nacka och det gör Värmdös spårreservat betydelselöst, säger oppositionsrådet Deshira Flankör (M). 

En annan sak som Värmdös politiker lyfter som angeläget är en ny väg- och spårförbindelse mellan Nacka och Frihamnen, via Djurgården – östlig förbindelse. Det skulle underlätta för bilburna pendlare och kunna bli en ny östlig kollektivtrafiklänk för Nacka-Värmdöborna, menar Värmdöpolitikerna. Men det får inte leda till ytterligare en vägavgift.

– Vår grundinställning är att staten ska finansiera statlig infrastruktur, säger Carl Kangas. 

 Östlig förbindelse

Östlig förbindelse

Mostphotos/Trafikverket

Värmdös krav: Bättre vägar och busstrafik

Enligt Regionens kalkyler förväntas Värmdö kommun bidra med 300-400 bostäder per år fram till 2060. Men det målet är inte realistiskt, menar kommunen, eftersom vägar och kollektivtrafik inte byggts ut i den takt det hade behövts. I så fall måste statliga och regionala investeringar göras i stora delar av Värmdö, menar de. 

Exempel är, enligt Kangas, väg 274 genom Hemmesta, stora delar av väg 222 och bättre utbyggd kollektivtrafik överlag. 

Under sommarhalvåret fördubblas dessutom antalet invånare i Värmdö och ska kommunen klara det även i fortsättningen måste framkomlighet och bussar till och från replipunkterna, där skärgårdsbåtarna går, förbättras.