Vattenprover som visar på höga halter av bajsbakterier har de senaste åren varit så många att de två badplatserna har fått klassificeringen dålig badvattenkvalitet av Havs- och vattenmyndigheten.

De höga bakteriehalterna tros bero på strandfåglar och staden har avrått från att bada på Smedsudden och Långholmen då du kan bli magsjuk om du får i dig det skitiga vattnet.

Betydligt bättre

För att se hur mycket bakterier det finns mäter miljöinspektörer halten av enterokocker och e.coli-bakterier. Och i år har faktiskt resultaten sett bra ut.

– Det har varit betydligt färre otjänliga prover jämfört med förra året. Vad det beror på är svårt att säga, säger Ludvig Lindström, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Under 2023 fick tio prover på Smedsudden resultatet otjänligt – sämst av tre graderingar. På Långholmen visade tre prover på otjänligt vatten.

Under 2024 har alla prover på Långholmen gett bästa resultatet – tjänligt vatten. På Smedsudden har bara ett prov varit otjänligt – ett test några dagar senare i juli visade dessutom att vattnet var bra igen.

Alva Engström på Miljöförvaltningen tog vattenprover vid  Smedsuddsbadet tidigare i sommar. Här har ett prov under 2024 visat att vattnet är otjänligt – att jämföra med tio otjänliga provsvar förra året.

Alva Engström på Miljöförvaltningen tog vattenprover vid Smedsuddsbadet tidigare i sommar. Här har ett prov under 2024 visat att vattnet är otjänligt – att jämföra med tio otjänliga provsvar förra året.

Stefan Källstigen

Kommer då badavrådan för Smedsudden och Långholmen ligga kvar, eller är kusten hädanefter klar för badarna?

Den frågan är för tidig att svara på menar Ludvig Lindström. Det beror på vad Havs- och vattenmyndigheten kommer fram till när årets tester analyseras och en uppdaterad klassificering på badplatserna sätts.

– Vi vet först i vår om det blir samma vattenkvalitet eller bättre på badplatserna. Att vi har ett år som är bra betyder inte att Långholmen får klassificeringen utmärkt vatten, men det kommer ju inte att vara sämre än tidigare i alla fall.

Flera åtgärder

Inför årets säsong har Södermalms och Kungsholmens stadsdelsförvaltningar vidtagit flera åtgärder för att få bort kanadagäss och andra fåglar vars avföring försämrar vattnets kvalitet.

Bland annat körs en drönare över Långholmen och sanden vid Smedsudden har rengjorts extra mycket. Viltvårdarna har också fått gränt ljus till utökad skyddsjakt av gässen på stränderna.

Om det främst är dessa åtgärder eller ett mer gynnsamt väder som ligger bakom förbättringen är svårt att slå fast, men de olika insatserna ska utvärderas under hösten.