När du nästa gång tar genvägen genom Brunkebergstunneln, från Norrmalm till Östermalm, passa på att färdas tillbaka till 1880-talet och fördjupa dig i berättelsen om tunnelns dramatiska tillkomst.

Stadsmuseet och Medeltidsmuseet har nyligen lanserat "Historiska vandringar" – tio gratis ljudguider som gör det möjligt att utforska Stockholms historia direkt i din mobil.

Projektledaren Anna Juhlin beskriver initiativet som ett sätt att göra stadens historia mer tillgänglig.

– Vi vill lyfta ut historien till gatan och använda staden som utställningsrum, säger hon.

Gamla fotografier

Med dessa ljudguider kan du inte bara lyssna till berättelser om människorna, platserna och händelserna som format Stockholm, utan också bläddra bland gamla fotografier.

– Du blir ledd, får uppleva platsen på riktigt, och kanske till och med färdas till en annan tidsålder för en stund.

Anna Juhlin och Katinka Bergvall står utanför Stadsmuseets museilägenhet Stuckatörens våning, som man når på andra sidan Brunkebergstunneln.

Anna Juhlin och Katinka Bergvall står utanför Stadsmuseets museilägenhet Stuckatörens våning, som man når på andra sidan Brunkebergstunneln.

Mathilda Nilsson

För dem som inte har möjlighet att röra sig fritt, erbjuder ljudguiderna också en chans att utforska staden hemifrån.

– Det är en del av tillgänglighetsaspekten, att kunna använda det som en digital utställning om man vill.

Oväntade platser

Fler ljudguider är redan på väg, med nya släpp planerade till våren.

– Vi har just nu många guider i innerstan, men vi planerar också att täcka in fler ytterstadsområden, säger Juhlin.

Redan i dag kan du följa med på en vandring i områden som Tensta och Västberga industriområde. Katinka Bergvall, antikvarie som skrivit och läst in flera av vandringarna, betonar att målet är att lyfta fram platser som ofta går obemärkta förbi.

– Vi vill få folk att lyfta blicken och ge dem möjligheten att själva avläsa kulturlandskapet, vare sig det handlar om arkitektur eller människoöden, säger hon och pekar på de gula väggarna i Brunkebergstunneln.

– Det här är en plats där många passerar och det kan vara kul att få veta lite mer om tunnelns tillkomst.

Tog sitt liv

Så hur kom tunneln till? Knut Lindmark fick idén att bygga gångtunneln på 1880-talet – men inte utan hinder. Trots att han till slut kunde ta betalt av dem som passerade, blev biljettförsäljningen ingen succé. 

Medan Katarinahissen, som Lindmark också byggde, omtalades som ”Lindmarks upphöjelse”, kallades bygget av Brunkebergstunneln för ”Lindmarks undergång”. Efter en misslyckad investering gick han i konkurs och tog sitt liv 1892.

Anna Juhlin avslutar med en uppmaning till alla stockholmare:

– Vi tar gärna emot tips om vilka fler områden man skulle vilja att vi uppmärksammar.