Under perioden februari-april förra året så tog Upplands-Bro kommun emot fyra fakturor från företaget Safia Advice AB. Samtliga fyra fakturor var på beloppet 19 875 kronor och hade beskrivningen ”Exponeringsyta Företagskoncept”. Kommunen betalade alla fyra fakturorna vilket motsvarar totalt 79 500 kronor. Det föll sig dock så att kommunen inte heller hade beställt någonting av nämnda företag, men det framkom först senare.

Under sommaren 2024 så får Socialnämnden ta emot ett mejl från Skattebetalarnas förening och deras Slöseriombudsman Philip Syrén. Med anledning av att den tidigare socialchefen i kommunen står som referens på fakturorna så vänder sig Slöseriombudsmannen till socialnämnden och kommunens nuvarande socialchef Mitra Ghannad. Philip Syréns roll är att granska hur våra skattepengar används och exemplifiera då det blir fel.

Philip Syrén, Slöseriombudsmannen

Philip Syrén, Slöseriombudsmannen

Skattebetalarnas Förening

Uppsatt på varningslista

Philip Syrén påtalar i sitt mejl att kommunen betalat fakturorna till nämnda företag samt att företaget finns listat på Svensk Handels varningslista. Här varnar branschorganisationen för bluffakturor, men även för företag med oseriösa försäljningsmetoder.

”Företaget ska ha satt i system att skicka fakturor med samma specifikation som till er – "Exponeringsyta Företagskoncept" – trots att mottagaren inte beställt tjänsten", skriver Syrén.

Flera andra regioner och kommuner har gått på detta och betalat för samma sak, berättar Philip Syrén för Mitt i. Han berättar även att kommunen bara återkommit och tackat för informationen och sagt att man ska titta på det hela.

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Mitra Ghannad, socialchef, Upplands-Bro kommun

Pressbild

Kommunen: Vi blev lurade

Då Mitt i når socialchefen Mitra Ghannad är hon väl bekant med vilka fakturor det gäller.

– Vi upptäckte den här månadsfakturan och stoppade den väldigt tidigt förra året, säger Mitra Ghannad.

Hon understryker att det rör sig om en felaktig betalning.

– Jag är helt säker på att det är ingenting avsiktligt som har skett. Utan det här är ett misstag helt enkelt, ett olyckligt misstag.

– Vi stoppade det här på direkten och identifierade att det rörde sig om en bluff. Vi kunde inte få tag på förövaren.

Men du kan säga att ni blev lurade?

– Ja ja, det här var bluffakturor, det var det.

Mitt i har sökt företaget via det mobilnummer som man anger på fakturorna, det här numret har ingen abonnent. Företaget finns kvar på Svensk Handels varningslista i slutet av augusti 2024.