I en mörk skog brinner ett skogsbål. Genom den skakigt handhållna kameran syns Linn, med blodigt ansikte, som livesänder. Ett pipande ljud hörs och plötsligt brusar det till. Linn skriker och sändningen är avbruten.

Klippet ser ut att vara taget rakt ur en riktig livesändning och det är just det som är poängen. Egentligen är det en scen ur långfilmen Äkta skräck som hade premiär den 6 september.

– Den har fått mig att bli ett skräck-fan, säger Trollbäckenbon Rebecka Enholm som spelar Linn, en av huvudkaraktärerna.

Hennes första långfilm är en så kallad found footage-film. The Blair Witch Project och Paranormal Activity är två exempel i den klassiska skräckfilmsgenren, där det ser ut som att riktiga inspelningar har hittats.

Äkta skräck är till största del filmad av en fotograf, men skådisarna hade trots det mängder av kameror på sig.

– Det var hundra olika, vi hade go pros i ansiktet, på magen och handhållna kameror. Det måste varit trixigt för teamet att få ihop allt. Men jag tror att det är det som gör den så unik och läskig, säger Rebecka Enholm.

Inte läskig inspelning

I filmen driver Linn och bästa vännen Nour, som spelas av Ava Nikodell, en populär livekanal där de gräver i läskiga och övernaturliga händelser. En följare tipsar om häxbränningarna i Torsåker och tjejerna åker dit för att undersöka.

"Jag hade en tjej bredvid mig som var livrädd hela tiden, det var så kul. Det är responsen man vill ha", berättar Rebecka Enholm om galapremiären.

"Jag hade en tjej bredvid mig som var livrädd hela tiden, det var så kul. Det är responsen man vill ha", berättar Rebecka Enholm om galapremiären.

Privat

Berättelsen är löst baserad på den verkliga händelsen, där 71 personer avrättades i slutet av 1600-talet, och på den levande myten om tragedin. Det är en av anledningarna till att man ska se filmen, enligt Rebecka Enholm.

– Det är ett av Sveriges största folkmord, en hemsk och viktig historia att lyfta.

Men det var inte läskigt att spela in, tvärtom. I början var det lite svårt att komma in i stämning eftersom det var så trevligt på inspelningsplatsen.

– Man har allt man behöver. Fantastiskt fikabord, fantastiska människor, miljön är trygg,varm och snäll. Det var svårt att gå in i det läskiga med tårar och mörker och blod men man kommer in i det. Det var världens bästa upplevelse.

Tyresö bra för skräck

Majoriteten av filmen spelades in på natten. En natt var mer speciell än andra, den då de fick kräla i riktiga gristarmar.

– Då kunde man inte låta bli att skrika på riktigt. Det var så kul och det kändes äkta för oss även om vi visste att vi var säkra.

Det finns knep för lura kroppen att den är rädd enligt Rebecka Enholm, som fick stor hjälp av regissören Daniel Di Grado. Bland annat kan man hyperventilera.

Det finns knep för lura kroppen att den är rädd enligt Rebecka Enholm, som fick stor hjälp av regissören Daniel Di Grado. Bland annat kan man hyperventilera.

Simon Olsson/FLX

Rebecka Enholm, som också är artist under namnet Rebi, har gjort en av låtarna som är med i filmen.

– Jag multitaskar, kommer från alla fronter. Det är så man jobbar i den här branschen, skojar hon.

Hon vill gärna fortsätta med film, gärna göra skräck i Tyresö.

– Kumla herrgård eller Tyresöskogarna hade varit bra platser, det kanske är "Mordet i Tyresö" som blir nästa skräckfilm?