Klockan 01.37 under natten till tisdag larmades polis av sjukhuspersonal, efter att två män i 20–25-årsåldern kommit in med skottskador.

– De tog sig själva till sjukhuset. Jag vet inte hur lång tid det gått efter skottlossningen. Den ena är mycket allvarligt skadad och den andra är mindre allvarligt skadad, säger polisens presstalesperson Per Fahlström.

Polisen spärrade senare av en trolig brottsplats utomhus vid ett bostadsområde i Husby, i närheten av Husby gård.

– Vi fick information om att det skulle kunna vara brottsplatsen och har gjort fynd som stärker det, säger Per Fahlström.

Två i förhör

Ett stort sökarbete drogs i gång, med både sökhundar och kriminaltekniker. Lite senare hämtades två personer till förhör, men ingen av dem ska vara misstänkta för skjutningen.

– Vi hämtar personer till förhör så fort det finns någon som kan veta mera, det kan vara av alla möjliga skäl, säger Per Fahlström.

En förundersökning om mordförsök och grovt vapenbrott inleddes.

Lugnt på platsen

Redan vid 10-tiden på tisdagsförmiddagen var polisens avspärrningar borta.

Det enda som vittnade om att något inträffat var fyra representanter från Svenska Bostäder i neongula västar, som varit på plats hela morgonen för att prata med hyresgäster, svara på frågor och bemöta eventuell oro.

Stämningen har dock varit väldigt sansad, berättar en av representanterna, som vill vara anonym.

– Folk är lugna, det är inte alls speciellt mycket oro. Det är ingen som hört eller sett någonting heller, av dem vi pratat med i alla fall.

En boende i området, som också vill vara anonym, är förvånad över att inte ha hört något.

– Jag har fönster ut mot platsen som polisen spärrade av. Det stod på glänt under natten, men jag hörde ändå ingenting. Det var inte förrän polisen knackade på dörren som jag vaknade och förstod att något hänt. Sedan såg jag att de plockade upp saker som kan ha varit kulor från marken precis här utanför, säger han.

"Väldigt tråkigt"

Susanne Ottosson, boende i Husby.

Susanne Ottosson, boende i Husby.

Stefan Källstigen

En liten bit bort, uppe vid Husby centrum, märks inte några tecken på att något ska ha inträffat under natten.

Livet pågår som vanligt.

Husbybon Susanne Ottosson hörde om händelsen på nyheterna.

– Det är väldigt tråkigt. Det har varit lugnt här i Järva på senaste tiden, och jag känner mig väldigt trygg i området generellt. Hade jag inte känt så hade jag flyttat. Men det är klart det är ruggigt när något sådant här händer, säger hon.

Osman Kadri, som också bor i Husby, är av en annan åsikt.

– Visst, det har inte varit några skjutningar på ett tag, men det är fortfarande ett stökigt område. Folk skriker på nätterna och hänger runt. Allt grundar sig i ett djupt rotat systemfel i Sverige tycker jag; vi måste ta till hårdare straff och ta i mer med hårdhandskarna mot brottsligheten, säger han.

Osman Kadri, Husbybo.

Osman Kadri, Husbybo.

Stefan Källstigen