I oktober 2023 inträffade två skjutningar på Bergvägen i Kungsängen med några få dagars mellanrum.

Vid det första tillfället, den 7 oktober, besköts en lägenhetsdörr med ett skott. Lägenhetsinnehavaren var lyckligtvis inte hemma vid tidpunkten och upptäckte händelsen först då denne återkom till lägenheten.

Attunda tingsrätt dömde en 16-årig pojke för grovt olaga hot, grovt vapenbrott och skadegörelse efter att ha skjutit mot lägenheten. Påföljden för honom blir ungdomsvård.

Tjugo skott avlossades

Tre dagar senare beskjuts en annan lägenhetsdörr i ett annat hus på Bergvägen. I det här fallet är den boende hemma i lägenheten. 20 skott från en automatkarbin "av typen Kalasjnikov eller liknande" avlossas in genom dörren.

Tingsrätten konstaterar att det funnits konkret fara för att den boende skulle träffas av skotten och att det rör sig om "ren tur" att den boende inte träffades och därför ska händelsen betraktas som ett mordförsök.

En 20-årig man döms till 17 års fängelse för försök till mord och grovt vapenbrott.

En 24-årig man döms till 14 års fängelse. Domstolen finner honom skyldig till grovt vapenbrott vid två tillfällen, samt medhjälp till försök till mord, medhjälp till grovt olaga hot, medhjälp till skadegörelse och narkotikabrott. Han döms även för inblandning i den första skjutningen som ägde rum den 7 oktober.

Båda männen har förnekat att de haft något med de båda skjutningarna på Bergvägen att göra. Männen har genom via sina advokater överklagat domen till Svea hovrätt.

Målet till hovrätten

Åklagaren i målet Jenny Östling berättar att hon inte själv överklagat ärendet inom de tre veckor som man har på sig att göra det.

– Det har däremot två stycken av totalt tre tilltalade gjort. Och om det är så att ena parten överklagar, då har motparten alltid ytterligare en vecka på sig att vad det kallas anslutningsöverklaga.

Denna möjlighet gäller åt båda håll. Vilket åklagaren valt att utnyttja i det här fallet.

Åklagarens anslutningöverklagande står och hänger på att de två dömda männens överklagande inte dras tillbaka. Vilket kan ske fram tills att hovrätten har prövat ärendet.

– Mitt överklagande hänger ihop med deras överklagande. Det är det som ett anslutningsöverklagande innebär.

Om vi förenklar det lite, vad är det du vill få prövat?

– Det jag vill ska prövas av hovrätten är dels att den ena personen inte har bedömts som medgärningsman. Han har av tingsrätten bedömts vara medhjälpare. Jag tycker att han ska bedömas som medgärningsman.

Åklagaren har även yrkat på att samme man ska dömas för ytterligare ett brott där tingsrätten friade honom: Involverande av en underårig i brottslighet. Det rör totalt tre ungdomar.

Åklagaren: I det stora hela nöjd

Den andre mannen vill Jenny Östling att hovrätten ska döma för ytterligare två brott som han friades från i tingsrätten: förberedelse till grov mordbrand och ett fall av grovt vapenbrott.

Jenny Östling beskriver att hon i det stora hela är nöjd med domen.

– Jag tyckte inte att det var värt kostnaden för samhället att överklaga självständigt. Men nu när de tilltalade överklagar och målet ändå ska prövas så anser jag att hovrätten även ska pröva de frågor där jag hade en annan uppfattning än tingsrätten.

Något datum för huvudförhandling i Svea hovrätt är ännu ej bestämt.