Skolverket har beslutat att tilldela en rad skolor runt om i Sverige ett särskilt statsbidrag.

Bidraget syftar till en ”bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i socioekonomiskt utsatta områden”.

Upplands-Bro får pengar ämnade för Råbyskolan i Bro enligt de handlingar som Skolverket publicerat på sin webbplats. Det rör sig om totalt 2 777 075 kronor.

Anna Bjurenstam, utbildningschef i Upplands-Bro kommun.

Anna Bjurenstam, utbildningschef i Upplands-Bro kommun.

Pressbild

Presentera plan senast i september

Frågan är vad pengarna ska användas till? Upplands-Bros utbildningschef Anna Bjurenstam svarar via mejl:

"Statsbidraget för 2024/2025 gällande bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i socioekonomiskt utsatta områden beslutas först av Skolverket. Upplands-Bro kommer att rekvirera pengarna och lämna in vår plan för hur vi avser att använda dem senast den 16 september, så inga slutgiltiga beslut är fattade ännu".

Exempel på användningsområde

Anna Bjurenstam skriver att det vanligtvis brukar vara så att bidrag likt dessa kan användas till insatser när det kommer till fortbildning, arbete med studiero och "förstärkning av personal i olika kategorier".

"Eftersom Råbyskolans grundskola inte kommer att finnas kvar till hösten (nu kommer det endast vara anpassad grundskola), så kommer pengarna i stället att fördelas mellan våra andra F-6 skolor, Finnstaskolan och Härneviskolan, dit eleverna nu har sin skolgång. Detta är i enlighet med de riktlinjer som Skolverket har beskrivit".

Du skriver ”förstärkning av personal i olika kategorier”, kan dessa pengar möjliggöra att ni kan behålla personal som sagts upp inom skolan?

"Statsbidraget för bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor för lärare i socioekonomiskt utsatta områden inte är ett nytt statsbidrag, utan är redan inräknat i budgeten för 2024/2025. Läsårets tilldelning av statsbidrag är ingen utökning och kommer inte förändra planerade organisation enligt den information jag har", skriver Anna Bjurenstam och tillägger:

"Jag vill också säga att övertaligheten både inom förskolan och grundskolan (olika turordningskretsar) är föränderlig , men att när vi har mer information kommer jag återkomma."