Barn och ungdomsmedicinska mottagningen (BUMM) har stängt i Högdalen och Rinkeby. De drevs av det privata vårdföretaget Institutet för Psykoterapi och Traumaforskning Sverige AB som försattes i konkurs den 5 juli.

– Jag och min yngsta dotter är inskrivna hos BUMM i Högdalen och vi fick veta om nedläggningen när vi ringde för att förnya recept. Då möttes vi av informationen via telefonsvar, säger Maria Lilja.

Återkrav på 2,6 miljoner

Konkursen och stängningarna föranleddes av att regionen redan den 7 juni 2023 sade upp delar av avtalet med leverantören, och krävde dem på sammanlagt 2,6 miljoner kronor.

Institutet för Psykoterapi och Traumaforskning Sverige AB var både leverantör för BUMM:s basuppdrag, och hade ett tilläggsuppdrag gällande utredning, behandling och uppföljning av barn och ungdomar med misstänkt eller diagnostiserad ADHD, samt för psykologstöd för patienter inom verksamhetens målgrupp.

Enligt regionens tjänsteutlåtande sades avtalet för tilläggsuppdraget upp efter att företaget tagit emot pengar för besök de inte haft. De skulle ta emot 6000 besök årligen, men enligt regionen uppnåddes endast 43 procent under 2023.

Företaget har uppgett till regionen att orsaken var att de inte fick tillräckligt många remisser från vårdcentraler.

Företaget har även varit sena med avbetalningar till regionen för ett tidigare återkrav. De uppfyllde inte bemanningskravet och hade fått både betalningsanmärkning och revisorsanmärkningar på grund av skatter som inte skötts korrekt, enligt regionen.

Mitt i har sökt representanter för Psykoterapi och Traumaforskning Sverige AB men de har inte återkommit.

Hänvisas till andra mottagningar

Två dagar senare har Maria Lilja fortfarande inte fått svar på meddelandet som lämnades till BUMM i Högdalen.

2023 hade mottagningen i Rinkeby cirka 800 patienter inskrivna och mottagningen i Högdalen cirka 2200. Enligt Region Stockholm kommer samtliga patienter att informeras om stängningen och vart de kan vända sig framöver. 

 – Det finns 18 andra vårdvalsmottagningar inom vårdval BUMM. Dessutom har även Södersjukhuset och Södertälje sjukhus BUMM-verksamhet, skriver pressansvarig Lisa Thorsén till Mitt i.

Maria Lilja hade gärna önskat mer information.

– Fjorton dagar efter konkursen hade vi inte fått någon information alls från regionen. Och jag vet ännu inte vilken annan mottagning vi får plats på.

Hon fortsätter: 

– Jag tycker det är märkligt i allmänhet att regionen anlitar privata bolag som bara kan lägga ner hur som helst utan att kontakta sina patienter. Det känns som att vi lämnas lite vind för våg.

Maria Lilja är även orolig för väntetider på de andra BUMM-mottagningarna i Stockholm. Region Stockholm svarar att de kommer variera.

Finns det någon risk att de patienter som varit inskrivna på BUMM i Högdalen och Rinkeby inte får plats någon annan stans nu? Eller hamnar i någon lång kö?

–Väntetiderna varierar mellan de 18 mottagningar som finns kvar i vårdvalet men flera mottagningar har uppgett att de har god kapacitet även under sommaren. Samtliga vårdgivare ska följa remissregelverket och omhänderta patienterna utifrån medicinsk prioritet, skriver Lisa Thorsén vidare.