Tre kistgravsättningar har genomförts på Råcksta begravningsplats utbyggnad sedan den blev klar i maj.

Det är de första som hållits i Råcksta på sju år.

Utbyggnaden mot Grimsta naturreservat med 1 400 gravplatser har tagit över tio år att genomföra.

Ger totalt 10 500 kistgravar

De nya gravplatserna i Råcksta samt nya Järva begravningsplats som håller på att byggas ska lösa Stockholms brist på gravplatser.

Tillsammans ger de nu närmare 5 000 kistgravar, genom fler etapper i framtiden ska områdena ge totalt 10 500 kistgravar på sikt.

– Alla som vill ha kistbegravning är nu äntligen välkomna hit oavsett trosbekännelse, säger stadens kyrkogårdförvaltningschef Svante Borg som träffar Mitt i vid nyutbyggnaden i Råcksta.

Bristen på kistgravplatser har främst drabbat muslimer.

Jordbegravningar är det enda tillåtna inom den muslimska tron.

Cirka 300 troende muslimer begravs årligen i Stockholm och kremering är förbjuden.

– Alla muslimska familjer har sedan 2017 varit hänvisade till Strandkyrkogården söder om stan. Därför är jag jätteglad över denna enorma kapacitet vi nu fått här i västra Stockholm, säger Svante Borg.

Nya kontemplationsplatsen och dammen vid Råcksta begravningsplats. Våren 2021 fick Stockholm stad godkänt att ansluta utbyggnaden till Stockholm vattens ledningssystem.

Nya kontemplationsplatsen och dammen vid Råcksta begravningsplats. Våren 2021 fick Stockholm stad godkänt att ansluta utbyggnaden till Stockholm vattens ledningssystem.

Filip Magnusson

Ny kontemplationsplats

En ny kontemplationsplats, en plats för stillhet, med damm har även anlagts i Råcksta, och när Mitt i är på plats jobbar personalen för fullt med att färdigställa gravytor och att utsmycka området med växter.

Kommuner och församlingar över landet ser hur ett skifte skett bland de invandrade grupperna när det gäller begravningar, menar Svante Borg.

– Tidigare ville invandrare i regel begravas i hemlandet. Men genom integrationsarbetena ser vi att allt fler invandrare i dag ser Sverige som sitt hemland och att allt fler vill begravas här. Trycket på begravningsplatser har ökat.

Trångt på flera håll

Det har varit trångt på flera begravningsplatser i staden de senaste åren.

– Galärvarvskyrkogården på Djurgården har varit full väldigt länge, och vi öppnar nya askgravar där nu. Vi anlägger dessutom en minneslund på Bromma kyrkogård och bygger ut ett av kvarteren på Strandkyrkogården, säger Svante Borg.

Såhär väntas de nya kvarteren på Råcksta begravningsplats se ut när fler kistbegravningar skett ett antal år framåt i tiden.

Såhär väntas de nya kvarteren på Råcksta begravningsplats se ut när fler kistbegravningar skett ett antal år framåt i tiden.

Stockholms stad

Bristen på just kistgravplatser har påverkat även kristna, poängterar Svante Borg.

– Många kristna väljer kremering för att det just inte funnits alternativ. Annars är kistbegravningar bland kristna är betydligt vanligare ute i landet. Detta är stora investeringar vi gör och då måste detta vara riktat mot alla stockholmare.

Stora kostnadsökningar

Stockholms skattebetalare har drabbats av stora kostnadsökningar i samtliga anläggningsprojekt.

Budgeten för Järvas begravningsplats har behövt utökats med 30 procent, från 357 till 465 miljoner kronor.

– Det är gällande byggprisindex. Faktorer som Ukraina-kriget påverkar. Utvecklingen har varit fruktansvärt oförutsägbar de senaste åren, så är det bara, säger Svante Borg.

Budgeten för Råckstas utbyggnad på cirka 40 miljoner kronor har hållits.

En stor del av budgeten gick till dräneringsarbeten för att skydda Råcksta träsk.