I somras gick SL ut med att buss 315 och 318 som till vardags kör på Stavsborgsvägen tillfälligt fick ny linjesträckning. Det gällde från 1 juli eftersom Roslagsvatten skulle göra markarbeten för att dra fram kommunalt vatten och avlopp till alla fastigheter.

Men arbetet kom inte igång den 1 juli som planerat, det inleddes i stället i början av augusti.

Mitt i har sökt Roslagsvatten för en telefonintervju, men får ett mejlsvar.

"Även om vi hade en godkänd trafikhållningsplan (TA-plan) på plats sedan sommaren, missade entreprenören att ansöka hos Trafikverket om en komplett vägstängning", skriver Cecilia Jerrewing, projektledare.

Stavsborgsvägen är avstäng för busstrafik för grävning för att dra kommunalt vatten och avlopp till fastigheter.

Stavsborgsvägen är avstäng för busstrafik för grävning för att dra kommunalt vatten och avlopp till fastigheter.

Stefan Källstigen

Enligt henne är det entreprenörens (Norrland VA) ansvar att se till att ha tillståndet på plats. Något Roslagsvatten räknat med att de hade gjort.

"Sådana förseningar förutses normalt inte", skriver hon.

Nu väntas arbetet pågå till slutet av november i stället för som först var sagt 31 oktober.

Problem med byten

För Sandra Giörloff och hennes son, bosatta på Skepparns väg, har problemen med bussarnas nya turer varit återkommande. Sonen går i skolan i Bromma och familjen har ingen bil. Normalt reser de med buss 318, men sedan i somras får de i stället åka med buss 315.

– Den åker en väldigt kringelkrokig väg jämfört med 318 som vi tog tidigare, säger hon.

Den buss de tar går nu från stationen Kungsberga Konsum med byte i Svanhagen. Bytena har vid upprepade tillfällen inte fungerat som det lovats från SL.

– Det händer väldigt ofta att buss 315 inte inväntar. Min son hade fått feber på skolan och blev hemskickad. Han tog buss 176 till Svanhagen, kom dit lite försenad för att det var köer och 315 hade inte väntat. Han var fast i Svanhagen med 40 graders feber och fick vänta 40 minuter på 318, säger Sandra Giörloff.

SL lovar bättring

SL är medvetna om att det inte har fungerat prickfritt kring byten. Mitt i har bett om en telefonintervju, men får ett mejlsvar.

"Förarna ser i förarstödet om anslutande buss är på väg. De kan anropa direkt mellan bussarna. Om de inte ser den anslutande bussen på kartan så anropar de trafikledningen. Vi har även gått ut med information om att dessa anslutningar är högt prioriterade", skriver Sophie Gunnarsson, presskommunikatör.

Roslagsvattens prognos är att arbetet på Stavsborgsvägen ska vara klart i slutet av november.

– Jag kan jobba hemifrån ganska mycket. Men mitt barn måste till skolan vare sig han vill eller inte och måste åka varje dag. Jag är livrädd inför vintern med snöstorm och hala vägar. När bussarna redan som det är kör av vägar, säger Sandra Giörloff.

Förseningen i markarbetet blev SL varse först den 8 juli, då Norrlands VA mejlade dem. Då gick det inte att återgå till normala turer trots att vägen var körbar.

"Förutom att denna information borde delgetts oss betydligt tidigare så är våra planeringshorisonter sådana att vi inte kan göra omplaneringar från en dag till en annan, särskilt då det handlar om att lägga om linjetrafik vilket i sin tur får stor påverkan på tjänsteplanering", skriver Sophie Gunnarsson.

Mitt i har sökt entreprenören Norrland VA utan framgång.