Det började med en kontroll på Postnord i Veddesta. I två pusselkartonger på väg från Nederländerna till en ung kvinna i Järfälla hittade tullinspektörerna två kilo kokain.

Tullen bestämde sig för att låta försändelsen gå vidare till sin slutdestination. Men innan dess bytte de ut narkotikan mot kopieringspapper.

Tillvägagångssättet är inte ovanligt, enligt Kristian Johansson, chef tullkriminalenhet öst.

– Det är så klart blandat från fall till fall, men det är ingen hemlighet att det ibland är målvakter som tar emot paket, säger han.

Efter att kvinnan hämtat ut paketet greps hon av tullinspektörer i sitt hem.

Kristian Johansson, chef Tullverkets kriminalenhet öst, hoppas få fortsätta byta knark mot kopieringspapper.

Kristian Johansson, chef Tullverkets kriminalenhet öst, hoppas få fortsätta byta knark mot kopieringspapper.

David Lagerlöf

Skulle möta man på skolgård

Det visade sig att kvinnan innan hon greps var på väg till en skolgård i Järfälla för att leverera paketet.

På skolgården iakttog tullen en ung man som även han kunde gripas.

Den 4 oktober ska fallet upp i Attunda tingsrätt, där kvinnan står åtalad för grov narkotikasmuggling och mannen för försök till grovt narkotikabrott. Ytterligare en ung man, som åklagaren menar har rekryterat Järfällakvinnan till uppdraget, misstänks för medhjälp till grovt narkotikabrott.

Analyser av de tre åtalades mobiltelefoner visar på tät kontakt och swish-överföringar. Postnord har även upptäckt att fler försändelser skickats från Nederländerna till en av männen, med Järfällakvinnans telefonnummer registrerat. Det är däremot inte fastställt om de försändelserna innehöll narkotika.

Ett av kokainpaketen vägde 1,1 kilo.

Ett av kokainpaketen vägde 1,1 kilo.

Tullverket

Erkänner delvis

Kammaråklagare Ewa Tvengström menar att brotten borde klassas som grova, bland annat på grund av dess "internationella inslag".

– Det är på grund av mängden narkotika plus att det finns en organiserad apparat bakom, vilket visas genom att det skickas från Nederländerna.

De två männen nekar till brott. Kvinnan har erkänt att hon visste att paketet skulle innehålla narkotika, men att hon trodde att det skulle vara en annan typ av narkotika och i mindre mängd.

Så här såg det ut när tullinspektörerna öppnade pusselkartongerna.

Så här såg det ut när tullinspektörerna öppnade pusselkartongerna.

Tullverket

HD-dom har gett ny gråzon

Att narkotikan var utbytt mot kopieringspapper gör rättsläget något mer komplicerat, menar Ewa Tvengström. I fjol friade nämligen Högsta domstolen de misstänkta i ett liknande fall, där polisen hade bytt ut skarpa vapen mot attrapper.

För framtida insatser hoppas Kristian Johansson att den HD-domen omkullkastas. Det är något som är på gång, efter att en statlig utredning föreslagit ny lagstiftning som skulle träda i kraft den 1 november 2025.

– Man kan inte komma ifrån att det här är en bra arbetsmetod för att nå längre, säger Kristian Johansson.