Stockholms stad får drygt 79 miljoner kronor av Socialstyrelsen för att öka andelen sjuksköterskor på särskilda boenden . Kungsholmen får lite drygt 3,6 miljoner kronor.

 – Det är ingen tvekan om att de här pengarna är ett välkommet tillskott, säger Torun Boucher (V), äldreborgarråd i Stockholms stad. 

Maurits Otterloo

Pengarna går till både kommunala och privata verksamheter. De kommuner som har uppfyllt Socialstyrelsens kriterier har kunnat söka bidraget.

Växla upp

Kriterierna bestod bland annat i att kommunen redan skulle ha ökat antalet sjuksköterskor på särskilda boenden.

– Pandemin visade tydligt hur stort behovet är av sjuksköterskor på särskilda boenden. Därför är det viktigt att vi växlar upp arbetet för att möta det behovet, säger Torun Boucher. 

Pengarna är en del av Socialstyrelsens satsning för att stärka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen i Sverige. Bidraget kan användas under 2024 och 2025.

Enligt Kungsholmens stadsdelsförvaltning är pengarna med och möjliggör den ökning av antalet tillsvidareanställda sjuksköterskor, från 36 till 46, som redan skedde mellan september 2023 och september 2024.

Bidraget täcker inte hela den ökningen av antalet sjuksköterskor och enligt förvaltningen är det svårt att se hur bemanningen av sjuksköterskor kommer att se ut framöver eftersom det styrs av budgeten år till år.

Medellönen för sjuksköterskor som är anställda inom stadsdelen är 46 371 kronor.