Totalt 21 460 personer har hittills hunnit anmäla sig till olika lopp i årets Lidingölopp – vilket är 30 procent fler än vid motsvarande tidpunkt i fjol. Än finns det också tid att anmäla sig.

– Varje löpare har i snitt med sig två personer, så det blir stor publik också. Prognosen säger att vi kommer att vara tillbaka på 2019 års nivå, säger Krister Svensson, loppets generalsekreterare.

En trend

– Man kan anmäla sig ända fram till två timmar före start. Det kan i princip inte bli fullt hos oss för vi förlänger loppet genom att lägga till startgrupper.

Löparlusten verkar ha ökat i alla grupper, men en något större ökning syns bland unga mellan 18 och 32 år.

– Det har blivit en trend bland framför allt unga tjejer att på sociala medier lyfta att man springer, säger Krister Svensson.

Åka tåg

Alla stora lopp i Sverige ser löparna komma tillbaka i år. Krister Svensson tror att det delvis beror på att folk blivit mer vana vid folksamlingar efter pandemin.

– Alla de stora loppen ser ungefär samma ökning: Stockholm marathon, Göteborgsvarvet och Lidingö­loppet. De lite mindre har det däremot svårare.

Första gången Lidingö­loppet hölls var 1965, och i år ska det firas att man har löpare i spåren för 60:e gången. Bland annat blir det ett lopp om sammantaget 60 kilometer – som 110 löpare har anmält sig till.

Det består av flera befintliga lopp, men löparen är anmäld till alla.

– De som springer det har ett tält på Grönsta där de kan vila sig mellan loppen. De får en speciell t-shirt och lite mat. Och de får åka ett litet tåg mellan starten och målet.

60 kilometer låter mycket?

– Det är inte många som orkar 60 kilometer även om det är utspritt över flera lopp. Vi satte en gräns vid 110 löpare så att folk förstår att det är en utmaning man behöver vara förberedd för.

– Sedan finns ju något som heter ultralopp som kan vara ännu längre. Det finns de som springer tio mil på en gång.

Historiska tillbakablickar från tidigare Lidingölopp kommer att hänga ute i spåren och på söndagen blir det avslutningsceremoni med konsert och prisutdelningar.