I utkanten av Stadsparken skymtar något neongult. Det är ordningsvakterna Zacki och Aleksandar som kommer gående.

– "Det är bra att ni är här", får vi höra varje gång vi är ute, säger Aleksandar.

Ordningsvakterna patrullerar i parken varje dag mellan klockan 15 och 21 sedan en månad tillbaka som ett pilotprojekt, sjösatt för att öka tryggheten i kommunen.

– Folk vågar komma fram till oss och berättar saker, det gör mig glad, säger Zacki.

Ingen dag är den andra lik i parken. Utöver att avvisa folk som stör får Zacki, Aleksandar och deras kollegor agera allt från sjuksköterska till samtalsstöd.

Men för en del Tyresöbor är inte ordningsvakter nog. I bland annat insändare till tidningen och i Facebook-kommentarer efterfrågas en polisstation, något som fanns i kommunen fram till 2015.

Även Tyresöbon Jan Olof Karlsson, som njuter av solen i Stadsparken, tycker att det behövs.

Jan Olov Karlsson med hunden Yoshi anser att det behövs en polisstation i Tyresö, då det är mycket bus.

Jan Olov Karlsson med hunden Yoshi anser att det behövs en polisstation i Tyresö, då det är mycket bus.

Maja Johansson

– Det är mycket bus, många är rädda för polisen så det hade hjälpt om fler rörde sig i området. Men det har blivit bättre sedan ordningsvakterna kom.

Viktig fråga

Både Socialdemokraterna och Moderaterna, som utgör Tyresös nya styre, verkar för en polisstation i Tyresö. Men det är inte ett kommunalt beslut, utan något som beslutas av Polismyndigheten.

Anita Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, menar att de försöker påverka genom att bland annat skriva öppna brev till beslutsfattare. I ett brev till chefen för polisområde Stockholm syd skriver hon att öppnandet av polisstationen i Tyresö måste prioriteras från myndighetens sida.

– Vi har erbjudit polisen att få sitta i kommunens lokaler, de behöver bara hänga upp sin skylt och bemanna.

Men det är inte alla som tycker att en polisstation i kommunen är en bra idé. Flera personer som Mitt i pratar med i parken anser att polisens närvaro snarare har skapat oro hos barn och unga, som blir stoppade på väg hem från skolan eller när de leker i parken.

Anita Mattsson tror att en polisstation skulle bidra till fler lokala poliser som skulle kunna arbeta förebyggande, framför allt mot barn och unga.

– Vi vet att det är en viktig fråga för många Tyresöbor.

Enligt polisen i Stockholm görs det en översyn av polisstationer i hela regionen över hur lokalförsörjningen ska se ut på sikt, runt tio år framåt. Men just nu finns det inga planer på en i Tyresö.

Ska utvärderas

Syftet med de kommunala ordningsvakterna är bland annat att avlasta polisen. Om det har blivit så i Tyresö kan lokalpolis Sofie Ordell inte svara på, men hon berättar att vakterna är på plats parken mer än vad polisen har möjlighet att vara.

I mitten av oktober är projektet med ordningsvakterna slut och ska då utvärderas.