– Söktrycket är bättre jämfört med tidigare år och vi ser en tydlig trend att fler och fler Järfällaungdomar söker gymnasiet.

Det säger Stefan Backe, biträdande rektor för yrkesprogrammen på Järfälla gymnasium.

Skolan brottades länge med lågt söktryck vilket ledde till en skör ekonomi. När Mitt i tog fram statistik från Skolverket i början av året visade den även att det endast var 56 procent av de som började på de nationella programmen på Järfälla gymnasium som tog fullständig examen.

Men efter flytten till Bas Barkarby där de elever som går de högskoleförberedande programmen numera håller till har trenden vänt. Söktrycket har ökat markant och skolans rykte har förbättrats. 

Nästan fullt

Enligt Stefan Backe har även meritvärdena för de som antas höjts för de högskoleförberedande programmen.

– För yrkesprogrammen ligger de stabilt, så har det varit i några år, säger han.

Stefan Backe, är biträdande rektor för yrkesprogrammen på Järfälla gymnasium.

Stefan Backe, är biträdande rektor för yrkesprogrammen på Järfälla gymnasium.

Jennie Krook

Det ökade söktrycket har lett till att det är fullt på alla program utan två – samhällsvetenskapsprogrammet med specialpedagogisk inriktning och teknikprogrammet med inriktning på specialpedagogisk inriktning. Det finns även reserver till alla program.

– Vi har jobbat målmedvetet i flera år med hur vi vill driva skolan. Sedan bidrar de två campusområdena numera till en lite mer familjär och tryggare stämning, den gamla skolan i Jakobsberg var nog lite för stor, säger Stefan Backe.

Han tror även att det hjälper att alla verkstäder är nya sedan 2020, och att det är helt nya lokaler hos Bas Barkaby sedan 2022.

– Vi märker på öppet hus att vi får fler som kommer och tittar. Skolan har tidigare haft ett rykte om sig att vara en skola där alla som är behöriga kommer in men så är det inte längre, säger Stefan Backe.

Han fortsätter:

– Som förortsskola kämpar man också alltid mot det geografiska läget. Men nu ser vi ett trendbrott i ansökningarna, det är väldigt kul.

Uppgång för yrkesprogram

Populariteten på de olika programmen följer övriga trender i Stockholm.

– Båda våra ekonomprogram går väldigt bra, de har flest sökande. Även vår sambeteendelinje går bra. Och elprogrammen.

Stefan Backe berättar att yrkesprogrammen haft en nedgång i tio till femton år.

– Det är arbetsbrist på elektriker och personer som jobbar med VVS så det är väldigt positivt att yrkesprogrammen går så bra nu.

Varför har det vänt för yrkesprogrammen tror du?

– Både skolor och branschen har försökt förklara arbetsbristen i yrkena, det kan ha nått ut. Samtidigt hjälper det nog att man får högskoleförberedande behörighet även på yrkesprogrammen nuförtiden.