Trädvandalen, eller trädvandalerna, fortsätter att förstöra natur i Vinterviken. De senaste dagarna har folk på morgonpromenad mötts av minst tre fällda träd, i närheten av badstranden.

– Jag blev så ledsen när jag såg det. Det har ju hänt förut. Träd som har växt sig stora och fina får inte fortsätta att frodas. Det är så meningslöst så att det finns inte, säger Örnsbergsbon Håkan Halvardsson som brukar promenera i naturen med sin kamera.

De återkommande sabotagen är ett gissel för Hägersten-Älvsjö stadsdelsförvaltning, som ansvarar för skötseln av grönområdet.

– Vi arbetar för att skapa en bra miljö, för medborgarnas bästa och så händer det här. Det är så meningslöst. Det är svårt att förstå motivet, säger stadsmiljöchefen Pierre Persson.

Minst tre träd har olagligt fällts i början av veckan.

Minst tre träd har olagligt fällts i början av veckan.

Judit Hadnagy

Nya träd ska planteras

Tidigare har 25 friska träd – bland annat björkar och ekar – vandaliserats i närheten av Wintervikens café. Första gången var i november, då någon sågade ner fyra träd. I slutet av februari var marodören eller marodörerna framme igen. Då sågades åtta träd ner medan andra snittades så illa att stadsdelsförvaltningens personal måste fälla dem.

Även denna gång har en polisanmälan gjorts. Samtidigt är stadsdelsförvaltningen på gång att plantera nya träd som ska ersätta dem som sågats ner.

– Nu väcks ju diskussionen om vi vågar plantera nya träd. Men om vi inte gör det låter vi vandalen vinna. Träden behövs ju också i området. De tillför grönska och förbättrar luftkvaliteten, säger Pierre Persson.

De 25 nya träden är dessutom redan beställda och på väg. På stadsdelsförvaltningen diskuterar man nu hur man bäst ska skydda dem. En idé är att anlita en väktare under en period.

Dyr vandalism

Sabotagen är dyra för förvaltningen. Att ersätta ett enda träd kostar runt 50 000 kronor om man räknar in inköp, plantering och den täta skötsel som krävs i början. Därför var den låga ersättning som försäkringsbolaget gav en missräkning för förvaltningen. Försäkringsbolaget räknade bara på kostnaden för själva plantorna och självrisken var så hög att det knappt blev några pengar alls.