Efter 20 år i Tyresöpolitiken väljer Anki Svensson (M), nytillträtt kommunalråd och vice ordförande i Tyresös kommunstyrelse, att avgå.

Hon efterträds av Fredrik Bergkuist som varit aktiv i partiet de senaste tio åren och är Moderaternas gruppledare i kommunfullmäktige samt vice ordförande i Moderaternas lokala styrelse. 

– Att lämna denna position är inte ett beslut som jag har tagit lättvindigt men nu känner jag att det är dags att lämna över till nya krafter. Jag är övertygad om att min efterträdare kommer att föra vårt gemensamma arbete vidare med samma engagemang och beslutsamhet, säger Anki Svensson i ett pressmeddelande.

Het debatt om lön

Det var i början av april i år som Socialdemokraterna lämnade styret med MP, L och C för att i stället bilda nytt styre med Moderaterna.

Anita Mattsson (S) fortsatte då i rollen som kommunstyrelsens odrförande och Anki Svensson utsågs i maj till vice ordförande i Tyresös kommunstyrelse.

När hon tillträdde blev det en het debatt om hennes nya årslön, när hon gick från en arvodering på 55 procent till 100 procent.

Något som Liberalerna, Miljöpartiet och Centerpartiet reagerade kraftigt på.

– Jag har själv inte haft några som helst problem att hinna med det här uppdraget på den dryga halvtid som uppdraget arvoderats med hittills under alla dessa år, sa Mats Lindblom (L) under sammanträdet.

Mitt i har sökt Anki Svensson och Fredrik Bergkuist för en kommentar.