Hallbristen i Solna har varit välkänd i många år och är ett problem som klubbarna ständigt återkommer till: Hur erbjuda fler barn och unga träning och gemenskap när det redan nu är proppfullt i grupperna?

Perspektivet lyftes även av föreningar i Mitt i:s reportage om OS-effekten i kommunen.

Flera sätter sitt hopp till Vasalundshallen som Solna stad ska bygga om till Idrottens hus. Ett jätteprojekt för 200 miljoner kronor som ska ge föreningarna 1600 nya träningskvadrat.

I en första upphandlingsrunda inkom dock inga anbud.

– Det stämmer att det dröjde lite grann men nu är upphandlingen klar vilket är jätteskönt. Vi räknar med att projektet kommer att dra igång i de närmsta veckorna, meddelar Sandra Lindström (V), kultur och fritidsnämndens ordförande.

Hon instämmer i föreningarnas problembild.

– Det är flera som har köer och de som hade OS-framgångar fick en extra skjuts. Därför är det glädjande att vi har väldigt mycket mer idrottsyta på gång att möta efterfrågan med under kommande år. När Vasalundshallen är ombyggd och färdig, förhoppningsvis om två år, kommer den att ha en jättestor hall och flera mindre som kan passa för tillexempel bordtennis och judo.

Solnahallen utreds

På längre sikt vill politikerna renovera den slitna Solnahallen.

– Under hösten kommer den frågan att tittas närmre på. Solnahallen är en viktig anläggning för inomhusidrotten och dess framtida behov, avsikten är att få till mer idrottsyta även där.

Den idrottshall som ska byggas i Järvastaden, när den nya kommunala skolan växer med ett mellanstadium, kommer också den kunna lätta på trycket i köerna, menar Lindström.

– Det blir ett viktigt tillskott av idrottstimmar för föreningslivet i en stadsdel där det bor många barn och unga.