Teddy Belin har visserligen cyklat långt förut, men aldrig tidigare till Paris. Men det kändes självklart att tillsammans med runt tvåtusen andra cykla ner till Frankrikes huvudstad i syfte att samla in pengar till Barncancerfonden. 

– Jag tackade ja och tänkte att det kunde vara en häftig grej, jag har aldrig gjort något liknande. Men ju mer jag lärde mig om barncancer, desto mer insåg jag vidden. Man kanske tänker att att cancer nästan alltid går att bota, men barn dör ju faktiskt i sjukdomen, säger Teddy Belin till Mitt i dagen innan han ger sig iväg.

Initiativet är taget av Team Rynkeby, ett europeiskt ­välgörenhetscykellag, som varje år cyklar till Paris för att samla in pengar till barn med kritiska sjukdomar. 2023 donerade man 110 miljoner kronor till välgörenhet. I år är det 64 team, med totalt 2091 cyklister från olika länder som antagit cykelutmaningen.

– Mina värsta farhågor är väl att vädret ska stöka till det, framförallt om det regnar för mycket. Det kan även bli riktigt farligt med halkan. Sedan är motvind en sådan där grej som man inte tänker är så jobbigt, men det gör en jäkla skillnad och det är synd om den som ligger längst fram när det blåser.

Tillägnas Knut

Totalt räknar gänget med att cykla 20 mil om dagen. Dryck, kakor och godis står på menyn för att de ska orka.

– Jag tror att det kommer att bli rätt coola naturupplevelser vi cyklar ju genom stora vinområden i både Tyskland och Frankrike.

Årets resa tillägnas dessutom en speciell person: Knut, som gick bort i en aggressiv form av skelettcancer, bara åtta år gammal.

– Knuts mamma Ida är med och cyklar och vi har hans autograf på våra lagtröjor. Hans gosedjur kommer också att följa med laget hela vägen.