Skolveckan fick ett dramatiskt slut för de cirka 2 400 eleverna i Johan Skytteskolan, Herrängens skola och Långbrodalsskolan i Älvsjö. En okänd person avlossade skott mot en bostad i villaområdet Långbro, med stort polispådrag som följd. Rektorerna fattade snabbt beslutet om att ta in alla elever som var utomhus och sedan hålla alla inomhus resten av skoldagen. Alla ingångar låstes också.

– Vi har en krisplan som vi naturligtvis följer vid olika händelser, vare sig det gäller enskilda elever som skadar sig eller något större. Uppstår det en hotfull situation, som den i fredags, tar vi in eleverna. Vi har också tät kommunikation skolorna emellan när det behövs. Det är en styrka, säger Stig Gisslén, rektor för Johan Skytteskolan med cirka 1 200 elever, från förskoleklass till årskurs 9.

Jakt på gärningsman

Larmet om skottlossningen kom vid 13.30-tiden på fredagen. Flera polispatruller var snabbt på plats och i luften hovrade helikoptrar. Poliser med hundar genomsökte området i jakten på en gärningsman och den misstänkta brottsplatsen spärrades av.

Varken något brottsoffer eller gärningsman hittades, men polisen är säker på att en skottlossning ägt rum. Och skolornas rektorer tog det säkra före det osäkra.

– Det var inget akut läge, det var inte skolorna som var hotade. Men vi har ett ansvar för barnens säkerhet och agerade proaktivt. Det var ju ett stort polispådrag som skapade oro och det fanns en gärningsman på flykt, säger Stig Gisslén.

Inga elever fick gå ensamma hem under fredagseftermiddagen. Information om det gick ut till alla målsmän och det var inga problem att få dem att förstå situationens allvar, säger Stig Gisslén.

– Vi fick ett mycket gott gehör och stor förståelse. Att alla tog sitt ansvar är en stor trygghet för oss.

Pratade med eleverna

På måndagsmorgonen samlades personal för att prata om fredagen och om hur man skulle agera under dagen.

– Alla pratade sedan med eleverna om det här redan på morgonen, för att det inte skulle ta fokus från skolarbetet under dagen. Det är också viktigt att fånga upp elever med hög affektion. Skolkurator och skolpsykolog är förberedda, säger Stig Gisslén.

Polisen har inlett en förundersökning om grovt vapenbrott och olaga hot. På måndagsmorgonen hade ingen ännu gripits.