Roumiana Alenblom bor i Bergshamra. Inför sommaren hade hon tänkt sätta barnbarnen i simskola på Svedenbadet.

Anläggningen höll stängt för renovering 2023, men att det inte heller skulle öppna 2024 kom som en kalldusch.

– Jag tycker det är jättedåligt planerat av kommunen. De har haft över ett år på sig. Varför har inget hänt?

Hon berättar att familjer i området varit både frågande och ledsna i sommar.

– Det är många här i Bergshamra som inte har råd att åka på utlandssemester. Att man inte kunnat lösa det här, det är katastrof faktiskt.

Bernhard Huber (MP) säger att arbetet med Svedenbadet har pågått sedan i vintras. Just nu är status slutprojektering. Sen ska det upphandlas.

– Den här sortens projekt har långa ledtider. Det är undersökningar, markprover och omfattande arbeten som krävs. Badet är i väldigt dåligt skick.

Renoveringen väntas komma igång nästa år.

Är det badbart 2025?

– Om det inte sker ett mirakel är det inte badbart. Vår absoluta ambition är att Svedenbadet kan öppna 2026.

Notan väntas landa på runt 30 miljoner kronor. Tidigare i år beslöt staden att ”låna” tio miljoner kronor som avsatts för 2024 års renoveringsarbeten av Svedenbadet, till att rusta Bergshamraskolan.

Omfördelningen har dock inte påverkat eller försenat processen med badet, intygar staden, då de stora kostnaderna bedöms komma nästa år

Misstänkt läcka

Badsäsongen i Solna blev strulig på flera håll. I juni krånglade Huvudstabadet, vattennivån sjönk, man misstänkte en läcka. Staden beslöt att avvakta inventering för att inte behöva stänga badet.

– Nu efter badsäsongen har man hittat det trasiga röret och det kommer att bytas i höst. Vi bedömer inte att det finns någon risk för nästa badsäsong. Sen är teknik och rör från 60-talet. Det kommer att behövas större projekt med Huvudstabadet om några år, säger Bernhard Huber.

Även plaskdammarna i Skytteholm och Bagartorp fick hastigt stängas under sommaren på grund av problem med vattenledningarna. Båda ska renoveras i höst och öppna nästa år.