Tre raka SM-guld i beachvolleyboll med samma partner. Det har ingen åstadkommit förrän nu, på Tylösand. Tvillingsystrarna från Sollentuna tog hem sin sjätte plats totalt högst upp på pallen, och nu är siktet inställt på en sjunde gång, något som bara en annan har gjort tidigare.

– Det är lite svårt att fatta att vi lyckades vinna igen, men det känns jättebra. Vi hade inte den bästa försäsongen, men sen blev det bättre och bättre under turneringen, säger Tina Thurin.

– Man vet ju aldrig hur det blir med vädret, men nu har vi haft väldigt fina, om än något blåsiga dagar, säger Sanna Thurin.

Ler och långhalm

Tina och Sanna Thurin har tävlat, och tränat i mer än tio år ihop. Det är ovanligt att man håller sig till samma partner, berättar de. Dessutom är det inte att förringa ovanligheten i att tävla med sin tvillingsyster.

– Vi känner varandra väldigt bra och trivs bra ihop på banan. Så vi vet exakt vad vi ska säga till varandra i vilka lägen, och det är väldigt tryggt. Det är också väldigt skönt att ha så pass många resdagar med någon som man faktiskt gillar, säger Tina.

För att ge den svenska damsidan en extra knuff på den internationella arenan kommer Tina och Sanna spela med nya partners under kommande tävlingar.

För att ge den svenska damsidan en extra knuff på den internationella arenan kommer Tina och Sanna spela med nya partners under kommande tävlingar.

Robert Boman

Allt började i Sollentuna. Där hittade de tidigt inspiration från sina systrar och snöade snabbt in på sporten. Steget från golv- till sandunderlag kändes naturligt. Tvillingarna berättar att beachvolleyboll ger mer frihet åt utövaren, och mer dynamik på grund av utomhusmiljön.

– Vi är uppväxta i Sollentuna där det finns en volleybollkultur. Framförallt förr vann vi alla SM-guld.

– Vi har två äldre systrar som spelar både volleyboll och beachvolleyboll så jag tror man ser upp till sina systrar och tänker "oj, det ser kul ut". Så det började med lite turneringar sen var övergången till beach ganska naturlig, säger Sanna.

Framtiden

Framtiden ser ljus ut för systrarna. Både Tina och Sanna jobbar heltid vid sidan av volleybollen, men engagemanget brinner och hjärtat bultar för sporten.

– Karin Lundqvist har sju SM-guld, men med olika partners. Så det hade varit kul att slå hennes rekord, säger Sanna.

Dessutom planerar de att delta i två internationella tävlingar framöver i Tjeckien och Polen under kommande veckor. Det blir första gången de inte tävlar tillsammans.

– Vi ska försöka få in lite fler juniorer på damsidan och då har jag och Tina lite internationella poäng som gör att vi kan spela med varsin junior. Vi kommer säkert sakna att spela med varandra, men det kommer gå bra, säger Sanna.